Diumenge dia 23 d´octubre, a l´Auditori municipal de Felanitx, l´Associació Cultural Glosadors de Mallorca i l´Ajuntament de Felanitx retrem un homenatge al glosador Rafel Roig, des Carritxó. Ell ens diu quan va néixer: "L´any mil nou-cents trenta-tres/ dies abans de Nadal,/ vaig néixer entre crits i mal/ sense anestesi´ ni res,/ no sé si vaig tenir bres,/ agontaren es meu pes/ mumare i es davantal". Va començar a glosar devora en Sebastià Vidal, Sostre; aquest gran mestre li va ensenyar les primeres pautes per fer un combat de picat: "Per començar, tria una rima fàcil, no vulguis encetar amb rimes difícils perquè no te´n sortiràs; has de sebre on vols arribar, i tira cap envant!". En Sostre ha estat un dels grans glosadors de Mallorca, a qui l´Ajuntament de Felanitx dedicà un carrer al seu poble, es Carritxó, juntament amb en Batle –Llorenç Capellà- d´Algaida, en Cartutxo –Llorenç Ferragut- de Sencelles, en Calafat –Jaume Calafat- nascut a Valldemossa, però conegut com "de Son Cervera", entre molts d´altres glosadors de picat –madò Joana Cartera, en Jordi Mirató, en Toni Socias, en Joan Planisi, etc.-. Ha sortit una col·lecció dedicada a la recuperació de glosadors i gloses –Documenta Balear- i Josep Grimalt Vidal ha editat en la col·lecció Coses Nostres, una desena de reculls sobre gloses i glosadors. Tota aquesta revifalla entronca amb els estudis previs de Gabriel Janer Manila, Joan Miralles, Antoni Serrà, Gabriel Oliver, Miquel Sbert, entre d´altres, que hi posaren els fonaments.

Rafel Roig ha pogut viure l´embranzida que ha experimentat el glosat a Mallorca: quan l´any 1999 l´Associació Cultural Canonge de Santa Cirga –Associació que li atorgà la Medalla d´Or del Canonge- vàrem organitzar la I Mostra Autonòmica de Glosat, a Manacor, ell –juntament amb Jaume Juan, Toledo, Antoni Socias, Pobler, Joan Planisi, Margalida Miratona, Sebastià Crespí, Municipal, i es Portolà- va intuir que la glosa tenia els dies comptats. Però al cap de deu anys, quan el 2008 vam organitzar la desena Mostra internacional –amb el Canonge de Santa Cirga-, i l´any passat la I Trobada internacional amb els Glosadors de Mallorca, Rafel Roig, es Carritxoner, va sentir una alegria immensa quan una vintena de glosadors de Mallorca, de totes les edats, va pujar damunt l´escenari per dur a terme un combat de picat. Darrera hi ha molts de tallers, molts d´enregistraments i llibres per conformar el corpus teòric i pràctic d´aquest apassionant món.

Rafel Roig, com Antoni Socias o Joan Planisi, han esdevingut la baula necessària per tal que els glosadors que han sorgit de la nova fornada no romanguessis orfes de referents vius: Miquel Cano, Garvinyet, Jordi Cloquell, Artiller, Margalida Cortès, Manacorina, Llorençs Cloquell, Màgic, Macià Ferrer, Noto, Antoni Figuerola, Barrotes, Catalina Forteza, Blava, Antoni Galmés, Prim, Antoni Llull, Carnisser, Pere J. Munar, Pomer, Francesc Muñoz, Foraster, Antònia Nicolau, Pipiu, Joan Palou, Burino, Blai Salom, Blai, Maribel Servera, Servereta, Antoni Viver, Mostel, Jaume Juan, Toledo. I, evidentment, el seu estimat, la seva nineta dels ulls: Mateu Matas, Xurí, amb qui ha fet combats que passaran a la història de la improvisació i que els glosadors tenen com a referència obligada.

Tal vegada no hi ha satisfacció més alta que rebre l´estima i el reconeixement de les persones que t´envolten i que han conviscut amb tu: Rafel Roig rebrà tot això aquest diumenge, per tot el que representa per la glosa de Mallorca i, també, pels anys que esperam veure´l combatre per les places i cafès i saber-se posar al lloc i a les circumstàncies adequades per tal de fer un bon combat. Enhorabona, amic i estimat Rafel, de part dels Glosadors de Mallorca.