Avui són els Sants Àngels de la Guarda (2)

De petits ens ensenyaren a valorar aquell àngel que ens protegia, que sempre estava al nostre costat, i per això li ho havíem de recordar: "Àngel de la Guarda, dolça companyia, no em desempareu ni de nit ni de dia"; segurament ens dava confiança la idea de tenir quelcom –no sabíem ben bé què- que romania devora nosaltres i ens ajudava en les situacions difícils. Tal vegada avui ja hem perdut aquesta confiança, o fe si voleu. Es creu que existeix un àngel per a cada persona –com també una estrella-; això no obstant hi ha qui creu, atenent Ex 14:19-21, que existeixen 72 noms ocults d´àngels de la guarda, i cada un té cura de la persona segons la data del seu naixement; per exemple, els qui neixen entre el 4 i el 8 d´octubre, el seu àngel protector serà Réhael. La paraula grega àngelos, significa "missatger", "enviat". Al llarg de l´any celebram deu festivitats dels àngels, però les més importants són els Àngels Custodis (avui) i Nostra Senyora dels Àngels (2 d´agost).

Entra el creixent (4)

És temps de tardor i foravila canvia el color verd per colors més granats i apagats, les fulles dels arbres cauen, i podrem llevar-los les tanyades sobreres. És un temps insegur i les temperatures canvien amb facilitat. La fruita de tardor ja comença a despertar-se: codonys, nesples, caquis, serves, magranes... És bon temps per sembrar ravenets, espinacs, bledes, cols tardanes, lletugues, xítxeros de bullir, i també es poden trasplantar carxoferes. Es creu que la lluna d´octubre té influència sobre la resta de llunes, d´aquí la dita de l´encapçalament. Avui és la fira d´Alcúdia, i la festa del botifarró a Sant Joan.

Sant Frances d´Assís (4)

(Assís, Itàlia 1182-1226). Va fundar l´orde franciscà i un segon orde femení, conegut com el de les Germanes Clarisses. Fou canonitzat per el 1228. Al voltant d´aquesta diada hi sol haver trastorns atmosfèrics, coneguts com "la cordonada de sant Francesc". La contarella diu que sant Francesc va enganyar el dimoni i aquest, cada any, s´enfureix en recordar-ho i la seva ira desencadena les grans tempestes. El nom Francesco ("home de França") amb el qual el seu nom baptismal va ser reemplaçat, té diverses explicacions contradictòries sobre el seu origen. Una suggereix que li va ser donat pel seu pare al poc temps d'haver nascut, quan aquest tornava a Assís d'un viatge a França. D'acord amb un altre relat es va deure al seu primerenc aprenentatge de l'idioma francès. No obstant això, tal vegada el relat més factible sigui el que el relaciona amb el seu interès per la literatura que venia de França, de la qual el fascinaven particularment els trobadors. Resulta interessant notar la similitud entre l'estil de vida dels trobadors, lliures de tota possessió (l'antítesi de la vida que el seu pare volia per a ell), i l'estil de vida que més tard seguiria pel seu compte. És el patró dels animals i del medi ambient. A Lloret, mossèn Santiago Cortès i el poble, li dedicaren la capella de sa Comuna.

El programa ARCE

De poesia oral improvisada. Vàrem presentar el projecte al Ministerio de Educación y Ciencia a través del Servei d´Ensenyament del Català i ens el varen concedir: quatre centres de secundària (IES Sineu, que és el centre coordinador, un de València, un de la Franja d´Aragó i un de Catalunya) que al llarg de dos anys duen a terme trobades al voltant del glosat, les nyacres, el rap, les jotes, les corrandes, etc. El Claustre de l´IES Sineu i tot l´alumnat participant està d´enhorabona per aquesta magnífica lliçó!.