Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Demà un vuit a les vuit

Ho escriu Antoni Pons a un llibre que sobre el Vuit de la Seu de Mallorca publicà l´any passat: "Els condicionaments arquitectònics...

Una combinació geomètrica de colors, demà a la Seu. B. ramon

Ho escriu Antoni Pons a un llibre que sobre el Vuit de la Seu de Mallorca publicà l'any passat: "Els condicionaments arquitectònics ens certifiquen que el vuit de la Seu és un fenomen exclusivament contemporani".

Amb aquestes paraules, el doctor en Història de l'Art i Musicologia i estudiós del nostre patrimoni eclesiàstic, tanca la qüestió que any rere any i per dos cops molts es demanen: És o no casual el fenomen cromàticÉs o no casual el fenomen cromàtic que té lloc a la Seu cada onze de novembre i cada dos de febrer poc després de la sortida del sol? La resposta és sí, el fet és del tot casual. No hi cerquem combinacions numèriques ni menys esotèriques. "La numerologia de vegades és el mecanisme de la ment humana que, en l'afany de donar un significat comprensible a tot allò que la colpeix, l'enlluerna i la fa transcendir, cerca la sortida més senzilla a partir de la quantificació dels elements que observa".

Però l'expert puntualitza: "Sembla que el sol té a veure amb l'orientació de la Seu, (...) sabem que el significat de la llum solar ha estat una constant dins la major part de les religions. (...) La Seu té una orientació que coincideix amb la sortida del sol en el solstici d'hivern".

El doctor Pons agraeix la bona feina que tant Dani Ruiz com Pep Lluís Pol han fet des de la Societat Balear de Matemàtiques per difondre aquesta conjunció cromàtica, segons la qual l'ombra de la rosassa de llevant se situa per uns instants sota la rosassa de ponent, de forma tangencial, de tal manera que l'efecte és el del nombre vuit. Ara bé, l'erudit també reconeix la tasca del geògraf Climent Picornell en pro d'iniciar als seus alumnes en el gaudi d'uns moments únics.

Demà, festa de Sant Martí, al voltant de les vuit i vint del matí, la Seu s'omplirà de gent per gaudir d'aquesta combinació geomètrica de colors. Tant de bo el temps acompanyi els presents. Els niguls, sens dubte, poden jugar en contra.

Compartir el artículo

stats