­La Confraria de Sant Sebastià va ser el primer col·lectiu que es va posar a fer feina per viure unes festes de Sant Sebastià més participatives. És una agrupació nombrosa; per això, Joan Moyà, membre de la Confraria, prefereix fer aquesta entrevista a títol personal.

„Organitzar unes festes, encara que siguin alternatives, suposa molta responsabilitat i implicació. Sou gent de poques feines?

„Pots pensar, anam de cul! Tenim entre 30 i 50 anys, som en el període de major productivitat laboral i familiar, tenim infants petits, però no ens agraden aquestes festes de Sant Sebastià tan institucionals. Nosaltres volem fer el mateix que fan a Artà, a Muro, a Gràcia o a Ciutadella, el que és una festa popular mediterrània, amb la gent al carrer participant del trull.

„No és un poc caníbal això de dur un ´braç´ a la processó que organitzau?

„Sí, però ens agrada emprar símbols antics per incorporar-ne de nous. Feim una festa seglar, amb una ´relíquia´ d´un braç de maniquí que ens passam l´un a l´altre per venerar-lo. La idea és que la gent s´ho passi bé, i tant és així que el braç acaba perdut al final de la festa fins que algun amic d´un amic el troba tirat per algun carrer de Palma.

„Això de dir-vos Confraria de Sant Sebastià és perquè sou religiosos?

„En cap cas. Hi ha confraries que ho són i d´altres que no. La paraula ´confraria´ prové del francès i significa ´germanor´. Ara bé, respectam la religió i les tradicions, per exemple, anam a dur ous al convent de Santa Clara perquè no plogui

„Feis befa amb una ´relíquia´ i anau a un convent, no és una contradicció?

„No m´incomoden les contradiccions perquè són inherents a l´ésser humà, com diu la dita ens reim del sant i de la festa.

„Al mocador, hi duis una moneia...

„Perquè feim una festa on feim de moneia. Com a antropòleg et diré que la festa és un ritual que vivim en comunitat, que romp tensions acumulades per a l´endemà tornar a la rutina. Si la gent no fa festa i romp les regles, perd la humanitat. És com el carnaval.

„El vostre color verd us delata com a ecologistes?

„Som gent normal, és a dir, no duim aquest color perquè siguem o no ecologistes ni per cap connotació política. Agafàrem el verd com a identificador perquè l´altre que ens agradava, el vermell, estava molt lligat a altres festes.

„Orgull Llonguet i vosaltres, sou adversaris festius?

„Tots dos volem el mateix. Estam encantats de col·laborar plegats perquè la gent faci i crei la seva pròpia festa al carrer.

„L´Ajuntament ha fet el programa que reclamàveu?

„Han fet un programa descafeïnat, si bé és cert que han fet una consulta ciutadana per contractar els grups de la revetla. Ara bé, els autoproclaments populars Som Palma, PSOE i Més han continuat el model Partit Popular i de Ramon Aguiló. Estic indignat perquè són uns buròcrates i perquè la meitat del pressupost continua destinat a concerts i no a fer una festa més popular. En sis mesos hi ha temps per canviar el model; ara bé, si a la comissió que es crea només hi pot quedar una de les dues entitats que fa festes populars i no es potencien els col·lectius amb experiència com associacions de veïns, músics, actors perquè ocupin l´espai públic, no es podran fer unes festes populars.

„Convidaries al dinar del Celler sa Premsa, un personatge que ha fet tan de mal a la cultura pròpia com José Ramon Bauzá?

„No, però si està entre les 200 persones que han aconseguit plaça i han pagat, no tenc cap problema per compartir el dinar perquè tothom hi és benvingut. El dia de la festa és un dia en el qual tot s´ha de fondre i s´ha de crear comunitat.