Tots tenim clar que la formació és fonamental perquè els nostres joves es puguin incorporar al mercat laboral amb unes garanties de qualitat i estabilitat. Malgrat això, a la nostra comunitat autònoma hi ha una elevada taxa d'abandonament escolar que va ser del 26,8% l'any 2016 i que està per damunt de la taxa d'abandonament de l'Estat que és del 18,98%. Amb aquestes dades queda clar que els joves de Balears tenen una formació escassa que els dificulta la incorporació al mercat laboral i perquè puguin obtenir alguna titulació que els permeti trobar una feina, es crea el Contracte de Formació i Aprenentatge.

Aquest contracte dirigit a un perfil determinat de persones, combina formació i aprenentatge, i per la qual cosa reben un salari. Però les bones intencions inicials s'han transformat en un tipus de contractació precària i amb poques garanties de contractació indefinida. Trob que aquesta contractació només suposa beneficis pels empresaris perquè és el contracte bonificat que més avantatges aporta a les empreses; suposa un estalvi gran en despeses laborals, ja que, dona dret a una reducció del 100% de les quotes empresarials per empreses amb menys de 250 treballadors, a més de bonificacions del 100% dels costos de la formació del treballador i de la tutorització que ha de tenir, per part de l´empresa, el jove destinatari d´aquest contracte.

A més a més, la formació que implica aquesta relació laboral, es pot fer en els moments de menor càrrega de feina segons les condicions productives de l'empresa, la qual cosa ens mostra que la seva intenció només és la productivitat de l'empresa, en comptes de la formació de la persona. Fins i tot, es pot incloure formació complementària associada a les necessitats de l'empresa, que també es pot bonificar a través del Servei Públic d´Ocupació Estatal possibilitant, encara més,que la finalitat d'aquest contracte que era la formació per a la inserció en el mercat laboral dels joves amb majors dificultats, quedi relegada a l´obtenció de beneficis i a cobrir les necessitats de les empreses.

I per finalitzar, després de tenir un jove tres anys amb aquest Contracte de Formació i Aprenentatge, les empreses poden fer un contracte en Pràctiques fins a dos anys més que també suposa un estalvi per l´empresa i una precarització pel treballador. Una persona amb un contracte en pràctiques només guanya el 60% o el 75% durant el primer o el segon any de vigència del contracte, respectivament, del salari fixat en conveni per a un treballador que desenvolupi el mateix o equivalent lloc de feina.

Om queda l´objectiu de la formació per a la inserció en el mercat laboral dels nostres joves amb garanties d'estabilitat i dignitat? Pens que aquestes contractacions no aposten per la formació dels nostres joves com a eina per millorar i facilitar la seva inserció a un lloc de feina estable, amb drets i salari digne perquè queda relegada a un segon pla; només suposen més beneficis pels empresaris que les estan utilitzant per pagar salaris (encara que siguin legals) molt baixos i tenir substancioses bonificacions i que, en la majoria dels casos, no impliquen la transformació en contractes indefinits.

Crec que s´hauria d´exigir tant la utilització d´aquests contractes per aconseguir la finalitat pel qual es van desenvolupar; com la vigilància continua per part de les administracions corresponents del compliment de les seves normes en relació amb la formació i l´estabilitat en la feina.

* Secretària d´Ocupació i Formació de CCOO Illes Balears