El Sistema de Seguretat Pública de Balears fins a la data presenta aspectes molt diferenciats de la resta de comunitats autònomes d'Espanya, aquesta diferència substancial a generat situacions que cal anar superant, l'interinatge de una part important dels agents, la precarietat en el llocs de treball via les comissions de servei dels comandaments, la manca de bases de dades conjuntes, el sobre esforç que representa assumir l'arribada de dotze milions de turistes, al qual no em referiré avui però que amb les actuals plantilles fa molt difícil assumir-ho i d'altres són temes cabdals que haurem d'afrontar en breu es vulgui o no.

El projecte de modificació de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de Balears, ja en seu parlamentaria, és un intent de superar alguns dels aspectes que he assenyalat, quedant d'altres encara pendents d'afrontat, un d'ells i molt important és la formació, tant d'accès, com de promoció, com de reciclatge i/o especialització.

La necessitat que a nivell de Govern Balears es creí una Escola de Policia estable, dotada de recursos i professorat és imperiosa. Tenim dues fites immediates que en el temps que obliguen a les administracions públiques a no demorar la seva creació.

El procés de consolidació regulat al decret llei 1/2017, de 13 de gener, de modificació de la llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de Balears, i de mesures en matèria de coordinació de les policies locals de Balears, generarà tot un procés de selecció per a 400 agents aproximadament que en el cas dels municipis de Llucmajor, Calvià i Palma hem decidit ho realitzi per encomanda de gestió la CAIB.

L'altre element que cal ja abordar de manera decidida, generant una capacitat formativa important, és l'aprovació en breu d'un régim especial de la Seguretat Social per els policies locals de tota Espanya, que avançarà l'edat de jubilació i que segons tots els implicats en la negociació, sindicats, Federació de Municipis i Govern entraria en vigor el proper any 2018.

La prohibició de convocar places de policia local, ni tan sols la taxa de reposició durant cinc anys, ha generat un envelliment considerable de les plantilles, així un cop entrat en vigor el nou sistema de jubilació podem estimar, que més de 200 places d'agents a les Illes poden quedar descobertes, havent de convocar-se, seleccionar-se i formar-se, si ha entrat en vigor la nova llei de Coordinació, per a cobrir simplement les vacant sense poder millorar el servei a prestar als ciutadans.

Altrament la voluntat expressada per la Federació d'Entitats Locals de Balears i dels sindicats d'anar consolidant les diferents categories, convocant en propietat les mateixes comportarà la realització de cursos de comandaments.

Això motiva el títol del meu escrit, o anem treballant amb les eines que ha de disposar el Sistema de Seguretat Pública i per tant entre elles, la creació i dotació d'una Escola de Policia per la nostra comunitat autònoma és del tot fonamental, o un cop més arribarem tard a una demanda ja existent però que en breu serà inajornable.

*Comissari en cap de la Policia Local de Palma