Ja ningú s'atreveix a negar l'evidència. Vivim immerses en una situació d'emergència social i ambiental brutal. El creixement il·limitat és una farsa, el planeta és finit, no podem produir energia infinitament amb recursos limitats (i molt contaminants) com el carbó o el petroli. I a més a més, el sistema energètic predominant no sols destrueix el planeta, també asfixia a les classes populars amb factures "inflades" pels subministres bàsics.

Per tant, si volem sobreviure és imprescindible fer un canvi de model, també energètic. I quins objectius ha de moure aquesta transició? Aposta clara i valenta per les energies renovables, l'autoconsum, mesures d'eficiència i consum responsable. I tot això acompanyat de la descentralització de la producció i la propietat de l'energia, no podem deixar aquest recurs tan valuós en mans d'uns pocs (de l'oligopoli). Hem de democratitzar l'energia. Hem de canviar l'oferta i la demanda. Un repte tan interessant com important, especialment a un territori com la nostra illa. No ho podem aplaçar més, la natura i la gent ens ho agrairà, sobretot els nostres fills i netes.

I els ajuntament també hi podem fer alguna cosa, aquí tothom hem d'aportar. Des de l'ajuntament de Palma esteim treballant en diferents projectes. Un molt important és ser productors d'energia renovable, fer inversions públiques per a introduir energia renovable a la xarxa, i incrementar el minso 2% actual (de tota l'energia consumida a IB sols el 2% és renovable). En aquest sentit volem realitzar una instal·lació fotovoltaica a damunt l'abocador clausurat de Son Reus, aprofitar un terreny degradat per "sembrar energia". A més, esteim estudiant la fórmula per a que la propietat d'aquesta instal·lació sigui compartida entre l'ajuntament i participacions directes dels veïns de Palma que ho vulguin. Fórmules noves de participació directe en les inversions públiques.

També volem generar biogàs a partir del mateix abocador i de la matèria orgànica que recollirem de les cases, els nostres residus també poden fer energia. Aquest biogàs podrà alimentar els vehicles de recollida de residus, ajudant a tancar el cicle.

Per un altre costat, esteim ampliant l'autoconsum. Incrementam l'energia solar per abastir els edificis municipals i les instal·lacions esportives, reduint la factura elèctrica i la petjada energètica dels serveis municipals. I aquí no acaba la història, aprofitarem el calor residual de la depuradora de Sant Jordi per encalentir la piscina municipal del poble, no hem de perdre l'energia.

Però no sols volem intervenir en produir energia neta, sinó també en fomentar un consum responsable i l'eficiència energètica. Pel proper curs escolar iniciarem un nou programa: Palma 50/50 als centres escolars. Fomentarem l'estalvi energètic a un centre, i els diners estalviats els invertirem en mesures d'eficiència (aïllament, temporitzadors...). Així les bones pràctiques suposaran millores directes pels centres implicats.

Al mateix temps, l'ajuntament és un gran consumidor d'energia, per això exigirem a tots els contractes nous d'electricitat que l'energia sigui renovable. L'administració ha de donar exemple. El canvi l'hem de fer tothom, evidentment amb una responsabilitat major per l'administració i el sector empresarial, i amb una responsabilitat directe del sector energètic. Aquí tothom s'ha de posar les piles, però qui més energia consumeix, encara més.

I no oblidem desenxufar els polítics que quan governen afavoreixen les energies brutes i després guanyen una cadira al consell d'administració. Només val la pena enxufar les renovables.

Aquesta setmana ha estat la setmana de l'energia, aprofit per fer una crida per a que tothom actui: passa't a renovables, baixa't la potència, canvia't a una companyia d'electricitat verda i aprofita les subvencions d'autoconsum del Govern. Jo ja ho he fet; i tu, renoves l'energia?

*Regidora d'Ecologia de l'ajuntament de Palma