S'acaba de produir un pronunciament tècnic a favor de la declaració de Bé Catalogat d´Interès Insular del monument de sa Feixina, un fet que constitueix la primera passa certa cap a la seva protecció. Els polítics ja han anunciat que fan comptes ignorar-lo, accelerant, al meu criteri, el seu allunyament del sentir de la ciutadania i provocant el desencís de molts dels seus votants, molts més dels que ells pensen,

El monument de sa Feixina, avui, és un monument per conjurar l´horror de les guerres i de les dictadures. Originalment no va ser un monument a un vaixell assassí, el creuer ´Baleares´, sinó a les víctimes, moltes d´elles mallorquines, que moriren quan es va enfonsar. Que l´ominós dictador i els seus seguidors varen utilitzar la parafernàlia feixista per autoelogiar-se amb el monument és ben cert, igual que ho feien amb tot allò que tocaven.

Però el monument, amb el pas dels anys, ha anat perdent aquella pàtina que li volgueren imposar i s´ha transformat en una fita important dins la nostra ciutat. El monument ha estat testimoni de jocs d´infants i de trobades amigables entre grups i cites de parelles. Va ser el primer batle democràtic escollit després de la dictadura, qui va començar a crear el Parc de sa Feixina actual. I va ser aquest consistori d´esquerres, el de Ramon Aguiló, qui va decidir mantenir el monument.

Posteriorment va ser un altre consistori dirigit per l´esquerra, el d´Aina Calvo, qui va decidir adaptar el monument de sa Feixina a la llei de Memòria Històrica. I per unanimitat de tots els grups polítics, PSIB-PSOE, EU, PSM, Verds, UM i PP, es va fer una inversió de 39.000 euros per despullar-lo de l´escut franquista i les inscripcions, deixant nua la superfície de l´obelisc. A més es va instal·lar un rètol de ferro entorn a l´estany on, en quatre idiomes, es pot llegir que originalment el monument es va dedicar a unes víctimes i que a partir de llavors passava a ser un símbol en contra de les guerres i les dictadures.

Fa dos anys, un nou consistori d´esquerres va decidir destruir el monument de sa Feixina. Els successors d´Aina Calvo (PSIB-PSOE) i de Nanda Ramón (PSM), José Hila i Antoni Noguera, encapçalen aquesta voluntat destructora. No ho duien al seu programa electoral. I molts els votàrem. Dos dies abans s´havien compromès davant Can Bibiloni a defensar el patrimoni de la ciutat en un acte organitzat per ARCA, precisament per donar més ressò al compromís. La nostra decepció tan sols es va torbar dos dies a produir-se.

Aquestes reflexions, centrades en les decisions de tres consistoris d´esquerres, vénen bé per reflexionar. És més d´esquerres, més democràtic i més antifeixista el govern municipal actual que els precedents? Jo tenc clar que no. L´ajuntament actual s´ha negat a consultar la ciutadania per esbrinar què en pensava, sobre el tema. També s´ha negat a fer una enquesta ben elaborada per determinar aquesta qüestió. Tan sols s´ha interessat en voler fer veure si eres feixista o no feixista en funció de si defensaves o no el monument. Perquè davant qualsevol intent per part de la nostra entitat d´explicar l´enorme vàlua del monument, del seu arquitecte o de la història, la resposta era sempre la mateixa: el feixisme no es vota, és un monument feixista€ Esgotador.

L´única enquesta fiable realitzada per un mitjà de comunicació diu que el 85% de la ciutadania està a favor de mantenir el monument de sa Feixina, qüestió defensada per gent tan poc sospitosa de ser feixista com ARCA. Hi deu haver molta gent d´esquerres entre el 85% esmentat, veritat? Ara, la ponència tècnica de Patrimoni del Consell Insular ha reconegut, com ve defensant ARCA, que el monument de sa Feixina té valors patrimonials arquitectònics, històrics i socials. També que el monument compleix la llei de Memòria Històrica i altres consideracions jurídiques ben importants.

Malgrat els seus anuncis, esperem que l´esquerra abandoni la voluntat destructora i accepti i aprofiti l´oportunitat que té d´abandonar un debat estèril, innecessari i agressiu en contra del patrimoni. La ponència política, que es celebrarà amb molta probabilitat la setmana que ve, hauria de donar continuïtat a la declaració de Bé Catalogat d´Interès Insular iniciada per la ponència tècnica, tot això després d´informes nous i rellevants.

Per acabar, vull dir que entenc perfectament que hi hagi persones que a títol individual tenguin un sentiment d´aversió cap al monument. Tenc amigues i amics ben propers que ho senten així i amb les quals, d´altra banda, compartesc la ràbia i la lluita contra el feixisme i a favor de la restitució de la dignitat de les seves víctimes. Però les pedres sempre són innocents i els rastres de la història s´han de conservar per no tornar a caure en els errors del passat. En aquest sentit, crec que molts pocs monuments, palaus, castells o fins i tot edificis de culte religiós superarien un test de drets humans.

*Vicepresidenta d´ARCA