En èpoques d'infortuni per a la UIB, revifen comentaris que parlen d'una llegenda urbana: oferta de feina en què figurava un afegitó que advertia "Absteniu-vos-en els titulats a la Universitat de les Illes Balears". Mai ningú no ha pogut mostrar o demostrar l'existència d'aquest anunci però segueix pesant com una llosa sobre l'única institució d'ensenyament superior a la nostra Comunitat Autònoma.

Ara, els resultats que ofereix l'edició 2017 de l'U-Ranking d'universitats espanyoles mostren que hi ha mites de segona fila i que no és gens aconsellable abstenir-se de triar la UIB per cursar un grau relacionat amb les Ciències de la Salut, entre d'altres. En concret, la nostra universitat és la millor de l'Estat espanyol per estudiar-hi Fisioteràpia, Infermeria o Psicologia, i la quarta per fer-hi Medicina. No és que la formació que ofereixen aquests graus es pugui comparar a la de qualsevol altra universitat espanyola, és que estam al lloc més alt de les 48 universitats analitzades. Aquest informe deixa clar que les quatre titulacions en l'àmbit de les Ciències de la Salut que ofereix la UIB són d'una qualitat destacada. Sens dubte això és motiu d'orgull per al professorat i l'alumnat; també ho hauria de ser per a tota la societat balear, moltes vegades reticent a l'hora d'apreciar allò que és seu. Aquesta posició encara suposa un mèrit més gran si tenim en compte que per davall de la nostra universitat hi ha institucions de gran prestigi, àmplia tradició i sobretot major inversió en recursos per alumne que la UIB.

El projecte U-Ranking és una iniciativa de la Fundació BBVA i de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques que té com a objectiu oferir un grapat de classificacions de les universitats espanyoles, elaborades amb transparència i rigor i seguint les recomanacions dels experts en elaboració d'indicadors i rànquings internacionals d'acord amb la literatura especialitzada. L'accés a recursos, la productivitat, la qualitat i la internacionalització en els àmbits de la docència, la recerca i la innovació són els indicadors principals per elaborar els resultats d'aquest informe. Serveix per contrastar informació empírica i indicadors solvents enfront de les opinions dels amics, els records dels familiars sobre la institució on cursaren els seus estudis o fins i tot les cerques parcials per la xarxa.

Pel que fa a Medicina, els inicis no han estat fàcils, perquè determinades actituds no hi han ajudat, no han afavorit la posada en marxa d'un ensenyament en el qual molts de nosaltres veiem grans avantatges per als nostres ciutadans, alumnes, professionals, malalts que han de ser atesos, que hem de ser atesos, un dia o l'altre, pel sistema de salut. Ara és la UIB la que ha de posar els seus recursos i la seva capacitat, en combinació de manera progressiva amb les persones i els centres hospitalaris i ambulatoris del Servei de Salut i les societats científiques i acadèmiques i el col·legi professional, com a consultors perquè el projecte creixi dia a dia, any a any, i es mantingui en aquesta posició destacada. Aquest és un projecte de futur que implicarà, quan acabi de consolidar-se, la participació de la pràctica totalitat de centres assistencials i de salut de la Comunitat Autònoma. Tenim per cert i segur que generarà recerca, estimularà la feina assistencial, permetrà acreditar instituts competitius, i de manera particular facilitarà que els millors estudiants de les nostres illes que volen estudiar Medicina i no ho podien fer per raons econòmiques tinguin accés a la carrera universitària que desitjaven. Aquesta és una bona, una excel·lent inversió per a les Balears, i la marxa del primer curs, que es tanca amb la notícia del quart lloc en aquest rànquing, hauria de cloure una discussió que s'ha fet eterna a les nostres illes. Pus mai més discutir si volem o no volem tenir Medicina, els esforços han d'anar centrats ara a jugar bé la pilota. Una pilota, per emprar un terme esportiu ara que tot just han acabat les competicions futbolístiques, que ja és al punt de penal, i no deixarem mai més que la vulguin tornar a posar al banderí de córner.

Ara que el campus és ple d'estudiants fent la selectivitat, i els seus pensaments estan centrats a dilucidar quines són les millors opcions per cursar-hi les titulacions triades, es fa ben necessari pregonar que si l'opció desitjada té a veure amb les Ciències de la Salut, la millor universitat és la nostra. Sense complexos. No alimentem mites: la Gran Muralla xinesa no es veu des de l'espai, quan ens enviam un xiclet no queda aferrat als budells durant set anys, empram més del 10 per cent del nostre cervell, i cap empresa pública o privada no s'ha d'abstenir de contractar algú format a la UIB.

* Decana de la Facultad de Medicina