Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Ganes de tirar doblers

A l'hora de redactar aquest escrit, no sé com se troba el desafortunat projecte de canviar el nom actual de l'aeroport de Son Sant Joan pel de Ramon Llull. Podeu ben creure que reconec tots els mèrits que em puguin dir del benaventurat i més, però, per molts que sien, no sé si justifiquen aquesta mania compulsiva de fer-lo padrí de tantes coses. Tenim a Ciutat un carrer de Ramon Llull (l'hi devíem), un institut Ramon Llull de segona ensenyança (i n'hi deu haver més), un edifici Ramon Llull a la universitat, uns premis Ramon Llull de la comunitat autònoma, una Escola Lul·lística, un Estudi General Lul·lià, una Societat Arqueològica Lul·liana. Sortint de l'àmbit insular, una entitat que vol abraçar totes les terres de llengua catalana se diu també Institut Ramon Llull i, espargits per Mallorca, no sé quantes empreses i establiments que, amb ànim de lucre o sense, ostenten la denominació. No sé si hi deu haver cap hipermercat que també se n'empari.

Pareix que els règims dictatorials han estat proclius a alterar els topònims. La dictadura comunista de la URSS convertí Sant Petersburg en Leningrad; no sé quina altra població, en Stalingrad; la capital de la República Dominicana, Santo Domingo, fou anomenada Ciudad Trujillo. No m'aturaré gaire en els noms de carrers canviats perquè no acabaríem. Citaré com a canvi més escandalós el de la plaça de Catalunya de Barcelona, que durant cert temps se va dir plaza del ejército español. Després, els governs democràtics han hagut de restablir noms tradicionals, però segurament queda molta feina a fer. Però com ara veim, no sé qui podria tirar la primera pedra.

No sé què hi ha darrera aquest canvi que ara s'anuncia del nom de l'aeroport, ni entenc com és que, si els promotors del canvi tenen ganes d'ampliar la toponímia lul·lística han pensat en aquest espai, que ja té un nom tradicional, ben arrelat i digne. Ho dic perquè trob que, a part les ganes de culejar (culetgera, en pronúncia dialectal), no pareix que el nom sia gens adequat a l'objecte. Se tractàs d'un centre religiós o cultural, s'entendria un poc més, però no veig la relació entre un lloc tan trepidant, prosaic, profà i materialista com un aeroport, i un il·lús missioner, místic, poeta i filòsof.

Davant aquesta proliferació de toponímia lul·liana, pens que, de defora, deuen pensar que Mallorca no té altre personatge presentable. També ens ho hauríem de pensar nosaltres. Però, sobretot, indigna pensar que la broma, la culetjada, ens costarà la friolera de 500.000 euros, amb tants de forats que hi ha per tapar.

Compartir el artículo

stats