Ara fa quatre anys, enmig dels casos de corrupció que omplien les portades dels diaris i indignaven a bona part de la ciutadania, em va tocar viure de ben a prop un cas de corrupció que acabaria essent desgraciadament rellevant. Resumint molt, la famosa imatge de la capsa de Cola Cao plena de doblers negres va ser possible perquè primer hi va haver una denúncia per irregularitats i una investigació interna al CDEIB, Consorci pel Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears. Més enllà de les condemnes de presó per als corruptes també hi va haver altres conseqüències més desconegudes, per exemple el càstig i depuració mitjançant les famoses llistes negres, que vàrem haver de sofrir una sèrie de companys i jo mateixa: alguns per la seva vinculació política en aquells moments i altres per haver declarat com uns dels testimonis claus del Cas Scala que va relacionar el famós enviament de propaganda electoral del PP a Eivissa des de la institució pública. Tots vàrem ser acomiadats.

Avui, dia 9 de desembre, commemoram el Dia Internacional de Lluita Contra la Corrupció. Un dia molt important per tal de recordar que cal combatre cada dia contra les pràctiques corruptes. Disposar d'un Marc d'Integritat Institucional, on totes les decisions siguin preses amb transparència, equitat, equanimitat i pensant en el bé comú és bàsic per la confiança de la ciutadania en el nostre sistema democràtic, és essencial pel correcte desenvolupament de l'economia i imprescindible per a poder-nos considerar una societat culturalment avançada.

La corrupció no només afecta els polítics. Per tal que hi hagi pràctiques d'aquesta mena és necessari un corruptor, que pot ser un ciutadà o una empresa; un corromput, que pot ser el polític i/o també un empleat públic; sovint peces claus que, potser per pressions, acaben col·laborant de manera activa o mirant cap a una altra banda en la pràctica dels fraus.

Empegueïts, ofesos i indignats pels nombrosos casos de corrupció que han esquitxat el nostre país, des de l'actual Govern de les Illes Balears hem posat fil a l'agulla i, entre altres mesures, s'ha impulsat la creació de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears, complint així amb els articles 5, 6 i 36 de la Convenció de Nacions Unides contra la Corrupció, una mesura que a hores d'ara dins l'Estat espanyol només han pres els governs de Catalunya i el País Valencià. Aquesta oficina podrà analitzar la versemblança i investigar les denúncies que rebi i afectin a entitats públiques de les Illes Balears, així com protegirà l'anonimat dels denunciants per garantir possibles represàlies com les que he comentat a l'inici de l'article.

Sens dubte, aquesta Oficina serà una eina clau per tal d'evitar que les pràctiques corruptes tornin a les nostres institucions. Molts hi confiam plenament!

* Consellera de Transparència, Cultura i Esports Govern de les Illes Balears