Fa més de 30 anys que el viròleg Luc Montaigner va descobrir un nou virus, batejat com a "Virus d'Immunodeficiència Humana". Es tracta d'un virus que va afectar, en un primer moment, a col·lectius concrets però que molt aviat es va estendre a altres grups poblacionals. Des d'aquest moment, són més de 30 milions les persones mortes a causa del VIHSIDA a tot el món. A les illes tenim 148 nous casos detectats els darrers anys.

Els avanços mèdics, sobretot la teràpia combinada i els medicaments d'última generació, han aconseguit reduir el nombre de persones que desenvolupen l'etapa SIDA però, desgraciadament, es continuen registrant noves transmissions del virus. L'ús del preservatiu és l'eina bàsica per frenar l'avanç del VIH. La conscienciació en matèria de salut sexual i el treball que estan desenvolupant les associacions de Lluita Antisida és la clau. A Mallorca, tenim la sort de la gran labor que realitza ALAS i les altres associacions que formen part de Taula per la Sida.

A més, ofereixen gratuïtament proves ràpides del VIH, un test senzill que ofereix resultats en 20 minuts. Això és especialment important si tenim en compte que aproximadament el 30% de positius desconeix el seu estatus.

M'agradaria també fer esment en una qüestió que moltes vegades passa desapercebuda o és eclipsada per les campanyes de prevenció i que consider necessària. És el tema de la discriminació cap a les persones VIH positives pel simple fet de ser-ho. Estem davant del que les associacions del sector denominen "SIDA social". Es tracta del rebuig i la falta de suport que pateixen les persones infectades. Molts, per desgràcia, són estigmatitzats i rebutjats per una por absolutament irracional a la transmissió. Per increïble que sembli, aquest rebuig té fins i tot el suport de lleis, com les aprovades als Estats Units per l'administració Reagan i que vulneren totalment els drets dels portadors de VIH. La discriminació s'aprofita sempre del desconeixement.

Des del meu punt de vista, crec que és important lluitar en dues direccions; hem d'acabar amb la malaltia evitant la transmissió però, també, hem de posar fi a la discriminació que pateixen els seropositius.

Les organitzacions internacionals tenen com a objectiu l'any 2030 per acabar amb el VIH mitjançant diferents estratègies. Aquestes passen per la profilaxi preexposició donar tractament a persones negatives per tal d'evitar el seu contagi i el tractament primerenc, ja que les persones amb un índex de virus indetectable han demostrat que no són susceptibles de transmetre el VIH. Aquestes mesures, entre altres, poden aconseguir que els nous casos desapareguin però també hem de treballar en la desaparició de la "sida social". Estem davant un problema que té profundes implicacions i que no només ha de ser tractat tan sols des de l'àmbit mèdic.

Hem d'abordar el VIH des de tots els camps, amb actuacions socials i educatives i, sobretot, amb la implicació de la població més jove, per evitar les transmissions i la por cap als seus portadors. L'artista Keith Haring va dedicar els seus últims anys i les seves darreres obres a conscienciar envers el VIH. El títol d'aquest article està extret d'una obra de Haring, ja que em sembla molt il·lustrativa: la ignorància ens porta a la por. I el silenci i la invisibilitat cap a la malaltia, mata.

* Consellera insular de Benestar i Drets Socials i presidenta de l´Institut Mallorquí d´Afers Socials (IMAS)