Avui dia 3 de juliol és el dia internacional lliure de bosses. Vivim rodejats de plàstics, i la bossa de plàstic d'un sol ús és un símbol emblemàtic de la cultura de l'usar i tirar, de l'abús dels recursos. A la Unió Europea la mitjana de consum de bosses de plàstic és 176 bosses per persona i any. Hem de començar a aplicar mesures per reduir el seu ús. Tothom és ben conscient que aquesta cultura i aquestes pràctiques del malbaratament han d'acabar. El consum responsable s'ha d'imposar, i nosaltres que vivim a una illa, no podem post posar-ho més.

Els plàstics són per sempre. A diferència de la matèria orgànica, el plàstic no "desapareix" mai en la naturalesa i s'acumula en el medi ambient, i en particular en els oceans. A Mallorca estimam la terra, la mar, les platges... però sovint les veim cobertes de plàstics, que provenen de les nostres pròpies mans, de les nostres accions.

Però els efectes no sols són visuals. Quan el plàstic arriba a la mar, la llum solar, l'aigua salada i les onades els desintegren en fragments diminuts. La fauna marina, peixos o larves acaben menjant aquests plàstics diminuts, pensant que és zooplacton, el seu aliment natural. Per tant, ens podem acabar menjant la bossa de plàstic que hem tirat, literalment. L'efecte boomerang està servit. La contaminació és un problema d'anada i tornada.

Prevenir és la primera acció per evitar la contaminació de plàstics al medi ambient Hem d'utilitzar bosses de plàstic cada vegada que sortim de compres? Podem dissenyar productes sense envasos efímers i poc útils? De fet, sí que és possible. Comencem a treballar-hi!

Però què podem fer cada un de nosaltres en el nostre dia a dia? Aquí algunes idees. Utilitzar senalles o bosses reutilitzables quan es va comprar. Rebutjar les bosses que ens ofereixen als comerços. Comprar a l'engròs i evitar el consum de productes embolicats dins plàstic. Els comerços poden substituir les bosses de plàstic per paper o material compostable, i deixar d'oferir bosses de forma indiscriminada i gratuïta. En cas de tenir bosses de plàstic, reutilitzar-les al màxim abans de tirar-les, i sempre fer-ho al contenidor groc per a envasos.

A més a més, Palma és una ciutat que viu cara a la mar, on el turisme i l'ús social del litoral és molt important, per això és fonamental reduir la contaminació de les nostres aigües i evitar els efectes ambientals de la presència de plàstics a les nostres costes. Alguns dels nostres veïns marítims ja han fet passes endavant. El Marroc acaba de prohibir les bosses d'un sol ús i Formentera va ser pionera, prohibint-les el 2014.

Jo no vull menjar més bosses, i tu? El medi ambient ens ho agrairà, i les generacions futures també. Tenim les alternatives aquí mateix, sols les hem d'activar.

*Regidora d´Ecologia de l´Ajuntament de Palma i presidenta d´Emaya