Darrerament el món laboral, millor dit, l'entorn del món laboral es troba en permanent estat de convulsió. Quan encara tenim a la nostra memòria el tancament massiu de cafeteries i restaurants de fa uns mesos, la setmana passada novament es tornaren repetir escorcolls als locals d'un reconegut forn amb diverses sucursals.

També podríem parlar de la creuada que ha iniciat Podemos en favor de les cambreres de pisos als hotels, la qual cosa posa damunt la taula les condicions ergonòmiques i psicosocials d'una professió insuficientment reconeguda. I mentrestant què se'n fa la Inspecció de Treball? El conseller pertany aquest col·lectiu, i l'única mesura presa ha estat portar als seus companys de la Península, previ anunci "a bombo y platillo", per a passar els mesos d'estiu amb la família a les nostres illes. Al moment que se li varen demanar resultats de la razzia que hi havia de posar ordre al nostre mercat laboral, i què ens va costar 200.000 euros, l'únic que ens va oferir el conseller són unes xifres genèriques, que ningú no pot contrastar. En això li podem dir transparència?

Saben vostès que qualsevol petit empresari del sector de la restauració o del comerç ha passat darrerament com a mínim tres o quatre inspeccions? I les grans empreses senyor Negueruela, quantes n'han passades? Ah, clar! Com que resulta que aquestes tenen advocats i assessors a balquena (cosa que un petit comerciant no es pot permetre), poden presentar recursos que allarguen en el temps el pagament de les sancions, i els diners s'han de menester ara. En canvi els petits, aquests no protesten, i paguen instantàniament. Ja hem pogut comprovar la sensibilitat del seu partit, el PSOE, cap als petits comerciants, assimilant-los al Mariano Rajoy en els seus anuncis electorals.

Per colmo, i per evitar un nou avançament per l'esquerra de Podemos el senyor Negueruela insinua que l'aeroport de Palma incompleix sistemàticament la normativa laboral, i què els treballadors desenvolupen la seva tasca en condicions infrahumanes. I vostè què hi fa? Com és que no sol·licita que la Inspecció de Treball s'encarregui de forma immediata de vetllar pel compliment normatiu? No és vostè qui disposa dels mecanismes per actuar davant aquestes situacions que insinua, però que mai no demostra? És com si un cap de la policia insinués que qualcú està robant i no fes res per evitar-lo.

A alguns hotels les ofertes són: "Deu hores diàries de treball, a partir de les quals poden haver-hi hores extraordinàries, amb un dia lliure a la setmana però que també potser l'han de treballar, etc." On són els inspectors laborals? Ah, clar! Què resulta que bona part d'aquests treballadors són de fora, no estan per la tasca de denunciar i millor deixar-ho córrer.

Mentrestant el conseller de Treball ens anuncia que vindran novament els seus companys de la Península a passar l'estiu a les nostres illes, concretament a més del seu sou (!) cada inspector ens costa 6.250 euros en concepte de desplaçament, allotjament, mobilitat, etc., per sis setmanes de treball! Això sí, en acabar novament ens donarà unes xifres genèriques que només el conseller pot verificar. Sort que tenim els jutges i la policia per vetllar vertaderament pel compliment de la llei.