El fracàs dels partits espanyols per conformar un govern de canvi a l'Estat després de les passades eleccions generals del 20D (en gran mesura imputable a la incomprensible obcecació del PSOE en la seva aposta per un pacte amb Ciudadanos que no tenia cap possibilitat d'èxit, en compte d'apostar decididament per un govern de coalició de canvi progressista) ha provocat que el proper 26 de juny tindrem una nova cita amb les urnes.

En aquestes noves eleccions a les Corts generals espanyoles els ciutadans de Balears ens jugam moltes coses. Ens hi jugam qüestions bàsiques per al futur del nostre país, que avui per avui estan paralitzades per manca d'un interlocutor al Govern estatal. Qüestions com ara el règim fiscal que compensi la insularitat d'una vegada per totes, o el nou sistema de finançament autonòmic que ens permeti lliurar-nos de l'espoli fiscal que patim històricament i que ofega els nostres serveis públics. Ja s'ha dit moltes vegades, però convé recordar-ho contínuament: els ciutadans i les empreses de Balears son els qui més aportam i dels qui menys rebem. O la necessària cogestió dels nostres aeroports, davant d'un Govern estatal que de moment privatitza parcialment aquesta gestió, però no la vol descentralitzar.

A més de tot això, necessitam revertir les polítiques educatives (la nefasta LOMQE), les polítiques laborals (la reforma laboral tan negativa pels treballadors), les retallades socials? I la profunda necessitat de democratització d'unes institucions espanyoles tacades (per no dir podrides) de corrupció, que no reconeixen el dret a decidir (sinó que, al contrari, torpedinen qualsevol intent de solució democràtica a l'aspiració de llibertat de les nacions que integren l'Estat), i que beneficien amb les seves polítiques a les mateixes oligarquies de sempre, protegides i afavorides a través de tot tipus de mecanismes (com les amnisties fiscals, les portes giratòries entre els partits del "règim del 78" i els grans poders econòmics...).

Més vol ser present en tots aquests debats, perquè els ciutadans i les ciutadanes de Balears també hem de ser protagonistes del gran canvi que s'ha de produir en l'àmbit de l'Estat. Com els companys de Compromís als País Valencià, o d'ANOVA a Galícia, des de Més hem enllestit a Balears una coalició de gent compromesa amb el canvi. Una coalició de demòcrates, d'esquerres i de sobiranistes, ampla, transversal? i amb capacitat per assolir uns grans resultats. Uns resultats que ens permetran guanyar a la dreta i que garantiran la presència d'una veu pròpia de Balears al Congrés i el Senat. La coalició Units Podem Més és l'instrument més útil per dur a terme totes aquestes reclamacions, per fer sentir la veu del nostre país a Madrid i perquè la gent de les nostres illes participi activament en el canvi necessari a l'Estat. És l'eina més eficaç per aconseguir un Govern estatal amb el qual el Govern de Balears pugui negociar i arribar a acords, i que col·labori amb nosaltres per desenvolupar els projectes i els compromisos recollits als #AcordsPelCanvi signats a principi de la present legislatura, des del respecte, la lleialtat i la cooperació polítiques.

La presència de Més al Congrés dels Diputats també ens permetrà aprofundir en les aliances de tota l'esquerra sobiranista a nivell estatal. Unes aliances que ens han de servir per posar les reivindicacions de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera en primer pla, i plantejar una proposta política plurinacional alternativa a la visió estatalista i centralista pròpia del nacionalisme espanyol fins ara hegemònic, que ens ignora, o que directament perjudica els nostres interessos col·lectius com a societat.

El nostre país necessita una candidatura guanyadora que sacsegi els fonaments de la política que ha dominat en aquesta terra els darrers quaranta anys, sobretot quan s'ha tractat d'enviar representants a Madrid. Una candidatura que representi alhora els anhels de canvi de la nostra gent i la voluntat de ser del nostre poble. Per això, és el moment de dir: Units Podem Més!

* Diputat de Més per Mallorca i vicepresident del Govern