Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

"El primer client me va posar de grapes, es va llevar el preservatiu i va ejacular dedins. Després va dir que volia tenir un fill amb mi i li varen demanar perdó". Aquest és l'esgarrifós testimoni de Marcela, una de les protagonistes de la primera entrega del documental Esclavas, emès el passat 25 de maig a Cuatro i que relata la història de vuit dones que varen ser captades per xarxes de prostitució i que les convertiren durant anys en esclaves sexuals. La sèrie pretén sensibilitzar sobre l'existència a la nostra societat del tràfic de dones amb fins d'explotació sexual, una realitat desconeguda que pateixen més de dos milions de persones al món, moltes d'elles adolescents i nines. A Espanya es calcula en 14.000 la xifra de dones que exerceixen aquest tipus de prostitució, on aquest negoci mou al voltant de cinc milions d'euros al dia.

Les imatges, prou colpidores, mostren el procés mitjançant les quals aquestes dones són duites d'altres països amb la promesa d'un treball estable, normalment de cambreres o al sector de la restauració, fins que un dia descobreixen la realitat del seu terrible captiveri. Una de les imatges més impactants és precisament la seqüència en què els proxenetes els mostren la "roba de feina", normalment llenceria fina i peces de vestir provocadores, moment en què s'adonen del terrible parany en què han caigut. Normalment ho fan empeses per la pobresa i sovint per les pròpies famílies, que no dubten a negociar amb les xarxes a canvi d'uns doblers que els permeten sortir de la situació de misèria i empobriment extrems en què es desenvolupen les seves vides. Tanmateix un dels objectius de la sèrie és tractar de conscienciar els homes que sol·liciten aquesta casta de prostitució, als quals se'ls demana que no col·laborin en aquest escandalós esclavatge, única manera d'aconseguir l'alliberament de les dones de l'explotació i submissió de què són víctimes.

Gairebé en paral·lel a l'emissió del documental s'ha produït un debat a l'ajuntament de Calvià sobre la idoneïtat de multar les dones que exerceixen la prostitució al carrer, moltes d'elles provinents d'aquestes màfies. En aquest sentit Esquerra Oberta de Calvià va presentar una moció on es demanava que l'acció sancionadora s'adreçàs únicament als clients que sol·liciten els serveis de les prostitutes, una proposta que finalment va ser aprovada per la corporació en ple. Uns serveis, val a dir-ho, com el que encapçala aquesta col·laboració; un eufemisme, en definitiva, que encobreix pràctiques de risc extrem per a la salut de les dones, que són sotmeses a humiliacions i vexacions sovint inimaginables. A l'altre cantó i segons les informacions aparegudes als mitjans, el president dels hotelers de Palmanova-Magaluf s'ha mostrat contrari a suprimir aquestes multes, que considera que s'han d'imposar per igual a les prostitutes i als clients. Al nostre parer l'equidistància, en aquest cas, no és de rebut, senzillament perquè no es pot comparar ni d'un bon tros la situació d'unes i altres. Tal com remarca la iniciativa d'Esquerra Oberta cal defensar valors essencials, com el dret de qualsevol persona a no ser abusada ni utilitzada sexualment, ni de forma gratuïta ni a canvi de cap compensació econòmica. Amb coherència amb aquesta premissa, aquest partit ha demanat que el punt de mira sancionador s'adreci només a les persones que contracten aquests serveis, atès que sense demanda, l'oferta desapareix.

Seria bo i desitjable, doncs, que els hotelers de Calvià un lobby poderós i influent, no cal dir-ho reflexionassin sobre la seva postura. Està en joc no només la imatge turística d'un dels municipis més rics de l'illa, sinó la defensa de la dignitat d'unes dones que han caigut en el pitjor dels malsons possibles. No hi seria de més que per un instant tractassin d'imaginar que aquestes dones podrien ser les seves filles, o les seves pròpies parelles. O que escoltassin el testimoni d'alguna de les protagonistes de la sèrie de Cuatro, dones que han viscut l'infern de l'esclavitud i que probablement no difereixin gaire, quant a situació i condicions de vida, de les que transiten per les zones d'oci nocturn de Magaluf i Santa Ponça.

Compartir el artículo

stats