I alguna estona, què us penseu!

També ens agrada estar contents

Manel

D'uns mesos ençà estam ben entrentenguts amb diverses polèmiques ciutadanes. De totes ens hagués agradat escriure qualque cosa, però ni nosaltres mateixos de vegades ens hem pogut posar d'acord, i així ha anat passant el temps sense poder opinar-ne com a Grup.

De totes elles, la que més greu ens ha sabut no arribar a fer un article és la del monòlit de sa Feixina, és a dir sobre l'oportunitat de conservar o no el monument als caiguts en el creuer 'Baleares', ara que pareix que l'ajuntament de Palma està decidit a tomar-lo en aplicació de la llei de memòria històrica. Com a la resta de la societat, entre nosaltres n'hi ha que troben que aquest monument no val res i que és un obstacle que dificulta la renovació d'un espai actualment amb molt poc ús ciutadà, i d'altres que veuen en el monòlit un element digne de ser conservat per raons molt diverses, arquitectòniques, sentimentals o simplement perquè troben que no és un tema prioritari per a la ciutat.

En qualsevol cas, en el que sí coincidim és que, potser, l'estratègia seguida per l'ajuntament no ha estat la més indicada, i que segurament el que s'hauria d'haver plantejat és una remodelació sencera del glacis de sa Feixina per integrar-lo millor a la ciutat, circumstància que hagués permès obrir un debat, via concurs d'idees, en el qual els participants poguessin proposar un nou jardí urbà més ben relacionat amb l'arquitectura del Grup Escolar Jaume I i més permeable als carrers dels voltants, i la conveniència o no de mantenir allà el monòlit.

Una altra polèmica d'aquests mesos ha estat la de les terrasses del Born, resolta amb ridícul referendum convocat per l'ajuntament, amb el resultat previsible que tots coneixem. En aquest cas sí que tots nosaltres hi estàvem d'acord: el Born és un element patrimonial importantíssim per Ciutat i no es mereix aquesta utilització per part d'interessos particulars que promogué el consistori de l'anterior legislatura. També és evident que el Born necessita una remodelació i aquesta hauria de resoldre a on s'haurien de col·locar les terrasses que evidentment hi haurien de poder ser, però no enmig.

Com sempre, ja és una història de fa temps, i el nostre Col·legi ja fa anys, quan era batlessa Catalina Cirer, convocà un concurs d'idees sobre el tema, només per poder oferir a l'ajuntament les propostes que d'allà en sortiren. I encara seguim igual, amb el trànsit per un costat, un pas de vianants a l'altra i el passeig central ara ocupat per les terrasses dels bars.

I per acabar, volem proposar una actuació que trobam ben necessària i que segur que generarà una nova polèmica: ordenar d'una vegada l'espai lliure del baluard de sant Pere, un cas que reuneix les dues circumstàncies dels casos que acabam d'esmentar. Un ús abusiu per part del bar-restaurant, que ha anat colonitzant progressivament per al seu únic benefici l'extraordinari mirador sobra la badia que és el baluard (en un cas que quasi recorda també el del baluard de s'Avançada del castell de Sant Carles, feliçment tancat però encara pendent de retornar al seu estat original). I la presència d'un element que, a diferència del monòlit de sa Feixina, no creim que ningú consideri digne de ser conservat: el bou de Santiago Calatrava, una ofensa al bon gust i una falta de respecte al seu entorn que confiam que qualque dia un ajuntament misericordiós farà desaparèixer de la nostra vista.