En primer lloc sempre anirà per endavant el meu respecte com a ciutadà i més, com a batle, a qualsevol sentència que provingui dels tribunals. Però, aquesta sentència té conseqüències molt greus pel futur del municipi d'Escorca i pels seus veïnats.

Des del moment que vaig assumir la responsabilitat de batle i fins que va sortir la primera sentència del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB) vaig lluitar per intentar arribar a un acord amb el Consell de Mallorca amb la finalitat d'evitar la desclassificació total de la zona. Sempre he defensat que a Es Guix s'havia d'eliminar la zona plurifamiliar, augmentar les zones verdes i deixar la possibilitat de construcció d'un nombre reduït de vivendes unifamiliars i, que aquestes, haurien d'estar folrades de pedra per així aconseguir la màxima integració dins l'entorn. A més, l'Ajuntament disposa de varis solars a la zona i que són l'única possibilitat de poder instal·lar serveis.

També sempre he pensat que el Consell hauria d'esser aquella institució que realment donas suport als ajuntaments i que la finalitat de ambdues administracions hauria d'esser unir esforços per resoldre els problemes del ciutadans i trobar solucions, si o si, per situacions com la viscuda al nostre municipi. Més, quan el 95% de la població del municipi va subscriure un document en el qual es demanava que la zona del Guix no fos desclassificada totalment. Ni l'ajuntament ni els veïnats es van oposar en cap moment a la paralització de la promoció objecte de la polèmica d'aquesta situació, només es demanava que poguéssim tenir una petita zona urbana per a vivendes unifamiliars i zona de serveis.

No ha estat possible de cap manera arribar a acords amb el Consell de Mallorca abans de la primera sentència. I, això, només és pot entendre quan una institució es governada de forma sectària i fora pensar amb els interessos del ciutadans, tant a nivell polític com a nivell tècnic en alguns casos. A Escorca governa fa 25 anys el PP. Els partits PSM i PSOE que han format part del tres pactes de progrés que hi ha hagut en aquestes illes, s'han presentat en diverses ocasions a les eleccions municipals i mai han aconseguit cap representant al nostre municipi. Casualitat, que cada vegada que han governat o Consell o Govern ha costat a l'ajuntament la desclassificació d'una zona urbana. El primer va desclassificar cala Tuent, el segon Es Guix, el tercer i actual ja ha paralitzat amb el decret urbanístic aprovat recentment pel Govern balear les construccions a Son Massip.

Ho vaig intentar i vos puc assegurar, que si no es va poder aconseguir, no ha estat per manca de flexibilitat de l'ajuntament. Però, sempre ens quedava l'esperança de veure si la part judicial ens aniria bé. No ha estat així i les conseqüències que suposa aquesta sentència pel municipi són: la pèrdua de sòl urbà, la pèrdua de terrenys municipals, la pèrdua d'ingressos per recaptació d'IBI, la impossibilitat de que veïnats, fills o qualsevol persona pugui tenir una vivenda en el municipi, la degradació de la zona i la impossibilitat d'edificacions municipals per a serveis.

Escorca és el municipi més gran de la Serra de Tramuntana, el menys poblat i, segurament, un del més visitats. Després d'aquesta sentència, que afecta al Guix, i del decret del Govern balear, que ha afectat a Son Massip, al municipi només queda com a zona pública urbana sa Calobra. Zona molt turística i amb serveis municipals tant pels residents com pels visitants només d'aquella zona. Després ens queda el santuari de Lluc on tot el santuari i tots els terrenys que l'envolten són privats i propietat de l'Església. Vos convit a fer una visita al visor del Pla Territorial de Mallorca on podreu comprovar l'extensió de la zona urbana de Lluc i el seu voltants com a urbanitzables.

Recordau l'any 2010 el GOB, ARCA, antics blavets i santuari de Lluc, demanaven signatures per preservar l'entorn del santuari donat el seu gran valor paisatgístic, etc. ¿Qualcun del signants sabia que al final la única zona urbana i/o urbanitzable serien els terrenys que envolten al santuari? Per tant, si la cosa no canvia, Escorca només tindrà la possibilitat de poder construir i urbanitzar l'entorn del santuari.

No era de més sentit comú el que sempre ha defensat l'ajuntament? És a dir, a la zona d'Es Guix permetre un nombre reduït de vivendes unifamiliars i lloc on ubicar els serveis municipals, que per la seva situació pràctica, prop del creuer cap a Sòller, Caimari i Lluc serien de molta utilitat. Així realment quedaria preservat l'entorn del Santuari.

Cadascú que tregui les seves conclusions. Jo he callat fins ara i he intentat de forma raonable i molt flexible negociar el que crec que es millor pel futur del municipi d'Escorca.

* Batle d´Escorca