Per a un algaidí, el món del ciclisme està íntimament lligat al nom de Toni Cerdà, a qui fa poc vàrem retre homenatge en el III memorial de pista celebrat al Palma Arena, i a qui la Challenge Mallorca dedica una meta volant quan passa per on va viure qui fou ciclista de pista i de carretera, entrenador i seleccionador nacional. En Toni va ser un gran impulsor de la pedrera de ciclistes que ha passejat el nom de Mallorca en múltiples competicions nacionals i internacionals. Els mèrits de tots aquests esportistes han estat la base d'un fervor creixent a molts dels nostres pobles que ha omplert les carreteres d'aficionats a les dues rodes. Aquests esportistes comparteixen el bon clima i un paisatge envejable amb els que vénen a fer turisme en bicicleta, els anomenats cicloturistes, i, fins i tot, amb equips professionals que des de fa temps ens visiten per preparar la temporada.

Des del Consell de Mallorca som plenament conscients dels beneficis econòmics que això comporta i de la importància que té per al món de l'esport, però també de l'enorme responsabilitat pel que fa a la seguretat de totes les persones que pedalegen per les nostres carreteres. Ho hem dit alt i clar: durant aquesta legislatura, la nostra aposta passa per millorar la seguretat de les grans vies que comuniquen el nostre territori i, de manera especial, la de les carreteres secundàries, molt transitades no només per cotxes, sinó també per ciclistes. Per això, no hem escatimat esforços a l'hora d'impulsar una de les comissions de feina que, deixau-m'ho dir, funcionen amb més regularitat i de manera més eficient: la Comissió de Seguretat Viària del Ciclista, que en aquesta legislatura ja s'ha reunit tres vegades i, sempre, amb tasques concretes damunt la taula.

És fruit d'aquesta Comissió la Campanya de Seguretat Viària per a conductors i ciclistes que vàrem presentar a principis de febrer amb el lema "Per norma, en carretera, segur", i també ho és el pla de millores a les vies ciclistes que hem donat a conèixer aquests dies, que preveu quaranta actuacions que faran que les nostres carreteres siguin més segures per a aquest col·lectiu. Començarem aquest 2016 amb millores a la carretera Ma-10 (Valldemossa-Esporles) i a la Ma-1041 (Puigpunyent-Establiments), a l'altura del desviament cap a Calvià. Són iniciatives que sorgeixen de la feina conjunta entre el departament de Cultura, Patrimoni i Esports, i el departament de Territori i Infraestructures, amb la col·laboració de representants d'altres organismes, com la Federació de Ciclisme de les Illes Balears, la Federació Hotelera de Mallorca i la direcció general de Trànsit. Un equip de feina al qual s'acaben d'incorporar l'àrea de Turisme del departament d'Economia i Hisenda del Consell, i també la Federació de Triatló.

El nostre compromís amb el ciclisme a ca nostra no s'atura aquí, perquè, com a institució que fa feina en el foment de l'esport entre els infants i els joves, ho posam en pràctica patrocinant la Challenge Escolar de Ciclisme i, també a nivell professional, el Trofeu Serra de Tramuntana de la Challenge Mallorca, a través del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial. Patrocinam el Trofeu Ciclista Pla de Mallorca i col·laboram facilitant la coordinació i la realització de marxes cicloturístiques organitzades per diferents clubs i entitats esportives de Mallorca. Tampoc se'ns escapa l'enorme repercussió turística que té aquest sector i, per això, a la Fira ITB, que té lloc aquest mes de març a Berlín, oferirem als visitants un ambiciós pla amb setze rutes cicloturístiques que connecten els municipis de la nostra illa.

La voluntat de continuar impulsant Mallorca com a destinació idònia per practicar el cicloturisme és evident, i sempre des d'un esperit de col·laboració, perquè entenem la importància que té tant des del punt de vista esportiu com des de l'econòmic. Això sí, no podem renunciar a l'obligació que tenim com a institució de garantir que tota persona que circula per les nostres carreteres ho faci amb les màximes garanties de seguretat, i això només ho aconseguirem respectant la normativa. Impulsam el diàleg entre les diferents parts implicades per estudiar quines mesures s'han de prendre per evitar incidents, que, si es produïssin, arriscarien el lloc que ocupa Mallorca com a destinació dels aficionats al ciclisme. Tots els avenços que facem en aquest sentit redundaran en benefici de la qualitat dels serveis que puguem oferir i, de retruc, en la major satisfacció que se'n duran totes les persones que opten per la nostra illa perquè els ofereix molts més atractius que el sol i la platja.

Recuperem l'esperit del ciclisme dels anys cinquanta i seixanta que representava Toni Cerdà, de qui algunes de les llegendes del ciclisme balear d'avui han heretat la passió d'una vida dedicada a l'esport. Va ser al velòdrom d'Algaida que tan bé coneixia Cerdà on vaig descobrir la increïble potència humana que converteix els ciclistes en veritables mites als ulls de grans i petits.

* Vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca