Al'edició d'enguany de FITUR el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va criticar durament l'ecotaxa de Balears. Aquesta veu se suma a les del lobby empresarial del sector contra aquesta mesura. No recordam que s'hagin alçat en cap moment contra l'espoli fiscal que pateixen les Balears, que certament afecta la competitivitat de les nostres empreses.

Des de l'STEI Intersindical estam indignadíssims amb les crítiques del senyor Rajoy. Manté un posicionament ridícul de deslleialtat institucional, més tenint en compte que fins a catorze països de la UE i importants ciutats europees i turístiques com Venècia, Florència, Berlín, Barcelona o Roma tenen implantats un impost turístic. Cuba i tot té una taxa de sortida! Aquestes declaracions, en un fòrum turístic internacional, sí que fan mal al turisme de Balears. L'STEI defensa la creació d'aquest impost i demana que s'apliqui com abans millor. Si apostam de veres per un turisme de qualitat en comptes d'un turisme de masses una taxa d'un màxim de dos euros per persona i dia (amb exclusió dels menors de catorze anys), que reverteixi a millorar el patrimoni cultural i arquitectònic d'interès turístic i preservar l'entorn natural de les illes, és una aposta lloable, ja que cal que véngui menys turisme però de més qualitat.

Ja fa estona que les dades de visitants i d'ocupació hotelera es mantenen a nivells molt elevats. Aquestes xifres, però, no s'han traduït en una millora de les condicions sociolaborals del personal dels hotels; i el turisme provoca una petjada ecològica que té conseqüències generalitzades. Els ciutadans de les Illes Balears ens veim perjudicats per les conseqüències negatives del turisme però és molt poca gent la que s'aprofita dels beneficis multimilionaris. És per això que qualsevol proposta per intentar repartir una mica els guanys és atacada frontalment, ja sigui l'ecotaxa, ja siguin els lloguers vacacionals. És hora de començar a revertir aquesta situació. L'excés de consum de recursos com l'aigua i la producció de fems van generant una situació que arribarà a ser insostenible i revertir aquestes contingències serà molt costós.

Pel que fa a les crítiques a la mesura, l'STEI considera que estan totalment fora de lloc. Cap de les destinacions que han implantat una taxa turística han perdut competitivitat per aquest motiu. És intolerable que es menteixi d'aquesta manera a la societat. I, ja que parlam de competitivitat, es podrien replantejar moltes coses. Per què no es corregeix l'espoli fiscal? Per què no es rebaixen les taxes de l'aeroport? Per què no es regulen a la baixa els preus del menjar i beure a l'aeroport? Qualsevol persona que necessiti beure un glop d'aigua a l'aeroport ha de pagar quasi dos euros perquè s'han llevat els bevedors que hi havia. Té res a veure amb això la privatització d'Aena? Això és molt més perjudicial per a la imatge de les Illes que qualsevol impost.

Tornant a l'impost de turisme sostenible, l'STEI valora molt positivament les finalitats a les quals es destinaran els doblers recaptats. I volem destacar especialment que una part anirà a millorar la formació i la qualitat de l'ocupació en el sector turístic. En aquest sentit demanam al Govern que vetli perquè el personal que fa feina a l'hoteleria tengui accés a la formació necessària i també demanam al Govern que intensifiqui les inspeccions perquè es garanteixin els drets laborals.

Finalment, també consideram molt encertat que una altra partida de doblers recaptats es dediqui a impulsar projectes de recerca científica, desenvolupament i innovació tecnològica que contribueixin a diversificar l'economia o relacionats amb l'àmbit turístic, així com també a fomentar la desestacionalització i la sostenibilitat econòmica i mediambiental. En aquest punt, demanam al Govern que prioritzi els projectes encaminats a promocionar les petites i mitjanes empreses de Balears i a repartir els beneficis que aporten els turistes més enllà de les grans cadenes hoteleres.

*Secretari general de l´STEI Intersindical