Ningú ha copsat els anys de l'esclafit del turisme de masses a Mallorca com Josep Planas i Muntanyà; el fotògraf de la Casa Planas, empresari, retratista, publicista, editor i impressor. Artista. L'emprenedor de finals dels anys 50 que va dedicar la seva activitat professional, artística i empresarial a aquell fenomen revolucionari causat per la incipient indústria dels visitants.

Josep Planas i Montanyà ens ha deixat. I remirant les seves fotos hem tornat a recordar qui érem fa seixanta anys. Les instantànies de Planas eren fetes amb clara finalitat comercial, també periodística. Però el paisatge de les fotos, el decorat del turisme dels anys 50, 60 i 70 que Planas retrata, som nosaltres. La nostra vida, la dels nostres familiars i amics. Els camps i les cases, les que encara aguanten avui, i aquelles que ja només són en el record.

Retalls en blanc i negre i en color. Espurnes de la nostra realitat que ens mostren tal com som; que ens expliquen el camí que hem fet per arribar aquí i ara. Aquest llegat impagable, inesborrable i imperdible de Planas i Montanyà, ja sigui al seu estudi, damunt de la seva furgoneta en un Passeig Marítim gairebé desert, o a bord d'un helicòpter per a fer imatges aèries, és el que inexorablement ens exposa al mirall del nostre passat. I que també ens proposa reflexionar sobre el nostre futur. Quin paisatge voldrem que surti al darrera de les fotografies que es facin els turistes que han de visitar-nos avui? I a finals de segle?

Just aquesta mateixa setmana el Parlament ha iniciat els tràmits per a l'aprovació de la Llei de l'impost sobre estades turístiques i l'impuls del turisme sostenible (l'anomenat impost del turisme sostenible). L'instrument que permetrà que una mínima aportació dels nostres visitants es converteixi en una gran contribució per a mantenir viu l'encís de Balears. Just el toc màgic que empeny milions de persones a plantejar-se venir fins a aquest petit paradís que són Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera per a passar-hi uns dies. Una màgia que no hem de perdre. Que no volem perdre.

El Govern planteja ara un acte de solidaritat amb tots els qui seguirem apareixent en el paisatge de les fotos que es facin els viatgers que ens visitin. El fons pel turisme sostenible serà un dels instruments que ens servirà per reinvertir en el nostre futur i en el futur de les nostres illes. Una fórmula que apel·la al fet de conservar els espais que configuren el nostre fràgil territori, i a la voluntat també de poder distribuir mes justament la riquesa que generam a Balears; el contrapès que ha de compensar alguns dels desequilibris de la nostra societat, per fer-la més igualitària, més justa, per assolir una millora integral del nostre entorn, d'abast econòmic, mediambiental i social. Tots, ciutadans i ciutadanes de Balears, som el paisanatge que participa del paisatge.

El tràmit parlamentari millorarà el projecte de llei que ha preparat el Govern, amb les aportacions dels grups parlamentaris. Entre tots impulsarem el turisme sostenible, perquè estam convençuts que tots hi guanyam. Hem engegat un procés que ha comptat amb els agents socials i amb el sector turístic. I en volem incorporar més. Totes les opinions són vàlides, totes compten, i el Govern es manté a l'aguait. Instam tothom a col·laborar, a posar el seu granet d'arena, a participar en una iniciativa esperançadora. Ajudem a sostenir el turisme, a fer el turisme més sostenible!

(*) Respectivament, vicepresident del Govern i conseller d´Innovació, Recerca i Turisme, i consellera d´Hisenda i Administracions Públiques