unes setmanes ençà, a Mallorca tornam rebre les emissions del Canal 33 i el Canal 24 Notícies de Catalunya, dels quals el Partit Popular, durant la legislatura passada, ens va desposseir. Ara, el nou govern autonòmic ens els ha tornats. Veurem quin temps els conservarem. Han arribat a temps perquè hàgim vist programes tan atractius com Simfonova, Només per a uns quants?, presentat per Marcel Gorgori, el vespre de Nadal. Un bon regal de festes.

Hem de reconèixer que aquesta llengua nostra és ben desgraciada. No sé si en trobaríeu gaire que depenguessin tant de la política. Si en tornar-hi haver eleccions autonòmiques guanya altra vegada el PP, sorgirà un problema tècnic que impedirà que els rebem, i potser després un altre govern, ens els tornarà, i així successivament, ara sí ara no, segons els governants de torn.

No puc comprendre com és que hi ha certs partits polítics, especialment el PP, que tenen tanta tírria a la llengua catalana i actuen com si la volguessin eliminar de la faç de la terra, quan la podrien respectar i fins i tot afavorir, i això no seria obstacle per fer retalls, posar imposts, beneficiar les grans empreses, aplicar el capitalisme salvatge i fins i tot donar-se a la corrupció. Mentrestant no disgustarien ningú sensible a la qüestió lingüística. I tanmateix no aconseguiran veure-la desaparèixer: el català els enterrarà a tots.

Escric aquest comentari tot just celebrades les eleccions generals, quan encara no sabem per on prendrà la política del nou govern que comandarà a Espanya. Hi ha representants de partits que prometen, amb uns termes o amb uns altres, que prendran en consideració la diversitat cultural i lingüística de les nacionalitats (qualcun s´arrisca a emprar el mot "nacions") que integren l´Estat espanyol. Si tal diversitat s´arribava a assumir amb justícia, pareix que les comunicacions se n´haurien de veure afectades.

M´explicaré: els governs espanyols, tant si se tracta dels autonòmics com del central, i especialment els que amb més ardor defensen la unitat d´Espanya, han procurat mantenir aïllades unes de les altres les parts que la componen, especialment si comparteixen la mateixa llengua, com és el cas de les que parlen català. Això en contra de la Constitució que tant invoquen (repassau els articles 3.3, 20.3 i 149.2). Volen una Espanya unida, però amb les parts ben separades. El darrer govern d´Aragó va dur aquesta política a l´extrem de canviar el nom de català al que s´hi parla a la Franja per un nom grotesc: el Lapao, i no cal insistir en la política seguida al País Valencià i a les Balears al respecte. Ja és miracle que el tall de les comunicacions amb Catalunya ens deixàs una encletxa amb TV3, Catalunya ràdio i Catalunya música. L´aïllament del País Valencià en aquest sentit ha estat radical.

Precisament per afavorir la unitat d´Espanya, en lloc de posar-hi traves, el coneixement entre les cultures que en formen part s´hauria de fomentar, i no sols entre les que comparteixen la llengua. Per això, des de Mallorca hauríem de poder sintonitzar altres televisions. Les vegades que he estat a Galícia, he passat gust de mirar la televisió gallega i sentir-hi parlar la llengua pròpia, per la qual sent afecció particular.

Encara no he tengut temps d´observar quins canvis se noten en el canal IB3 amb la nova direcció de N´Andreu Manresa. Per tant, m´abstendré de fer-ne comentaris, però vull suposar que anirà per bé. Pareix que ara no hi haurà impediments perquè les pel·lícules se presentin doblades al català. En temps del PP, també ho impedien problemes tècnics. És de meravellar-se de quina manera la tècnica sempre va en contra de la llengua. Els canals de bruixes, cartomanceres, astròlegs i altres endevinadors i endevinadores, i tots quants difonen tele-brutícia (o com s´haja de traduir al català "telebasura"), que són legió, arriben pertot sense que la tècnica hi haja posat mai cap inconvenient.

* Filòleg