Parlant sempre des de la perspectiva de la doctrina cristiana, me deman quin efecte deu fer a l'interessat, que està en el Cel, que li comuniquin que aquí a la Terra l'església militant l'ha fet sant, és a dir, l'ha "revisat i editat", segons la definició que dóna de "sant" el Diccionari del diable d'Ambrose Bierce.

Sobre el Cel, la doctrina no entra gaire en detalls. Jesucrist només va dir que allà no se casen. En què consisteix, doncs, la felicitat dels benaventurats? Qualcú contestarà en forma pedestre: "En el Cel tendrem tot quant podrem desitjar". Però, i què podrem desitjar en el Cel? Jo pens que la unió amb Déu (intel·ligència suprema, saviesa infinita) ens ha d'assaciar tant que no hem de pensar en res pus. Segons això, jo m'imagín que, a un sant, la canonització l'ha de deixar més bé fred. Pens en com reaccionaria un Einstein, un Bertrand Russell o un Klaus Roth, si de cop un dia rebia per correu certificat, de l'escola primària on va estudiar de nin, un diploma d'aprovat en l'assignatura de matemàtiques. En el millor dels casos, per ventura s'emocionaria davant aquella ingenuïtat.

Igual deu reaccionar un sant. Què li afegeixen, a la seva glòria, aquells honors que li tributen els miserables mortals? Per paga, tampoc no tenc ni idea de com els benaventurats se miren els qui rodolen per la Terra. Els deuen fer llàstima quan els veuen sospirar per una medalla de la ciutat, la dedicació d'un carrer de tercer orde, un premi literari o un títol de campió de qualsevol cosa.

Deia, a un article anterior, que en Ramon Llull ja ha reunit honors a bastament i no en necessita pus. Per a mi, li basta haver elevat la llengua catalana a instrument d'expressió de ciència i de filosofia, haver definit l'amor com "aquella cosa qui los francs met en servitud e a los serfs dóna llibertat", i haver traçat el mapa dels sentiments que intercanviaven l'amic i l'amat.

Em diuen que també rebrà el títol de doctor de l'Església: els seus escrits, doncs, antany declarats herètics per l'inquisidor Nicolau Eimeric, d'ara endavant serviran d'ensenyança als cristians.