La FE-CC OO ha assitit al I Fòrum de l´Aliança per l´FP Dual que va tenir lloc a Palma els dies 19 i 20 d´octubre i a la jornada "Les qualificacions professionals. Un camí de futur en el món laboral" el dia 12 de novembre. A les dues reunions se va parlar de formació i mercat laboral però amb punts de vista molt diferents.

Per afavorir la inserció en el mercat laboral dels joves, al Fòrum se´ns va presentar l´FP Dual amb la qual els alumnes tindran una formació al centre educatiu i un període de formació a l´empresa, que no és la FCT reglada perquè serà de major durada. Al llarg d´aquest període de pràctiques els alumnes tindran un contracte de formació pel qual cobraran uns 300 euros com a mitjana, i faran la feina d´un treballador qualificat amb una sou molt diferent. A més a més, les empreses formaran els alumnes per cobrir els llocs de feina que més els interessi sense cap compromís de contractació posterior de tal manera, que l´alumne tindrà molta experiència en una part de la feina però molt pocs coneixements de la resta. Això és una formació per a la inserció al mercat laboral dels nostres joves? Uns joves que seran especialistes en pitjar un botó i res més?

Des de la FE-CC OO trobam que l´FP Dual és una altra opció però que ha de garantir la formació integral de l´alumne. No volem treballadors i treballadores formats per fer una funció específica per una determinada empresa i amb un sou molt precari, amb l´excusa d´afavorir la inserció laboral dels joves.

Amb les Qualificacions Professional els treballadors i treballadores poden acreditar les seves competències professionals assolides mitjançant la formació no formal i/o informal. Aquesta acreditació serveix perque el treballador/a pugui mantenir el seu lloc de feina en determinats sectors en els quals se està demanant a aquells treballadors que no tenen cap qualificació, però que fan feina des de fa anys. També serveix perque el treballador/a pugui continuar amb la seva formació reglada una vegada que coneix el seu nivell, i que pugui obtenir un títol.I des de les empreses també es positiva l´acreditació de les competències professionals dels seu treballadors i treballadores, perque contribueix a augmentar la seva competitivitat dins el mercat laboral.

El repte és que els empresaris prenguin conciència de la importància que té la formació dels seus treballadors i treballadores per a la qualitat i competitivitat del seu producte. Tant la formació contínua o permanent, com l´FP Dual i les Qualificacions professionals.

*Responsable FP de la FE-CC OO Illes Balears