La política del PP ha enfonsat institucionalment el Consell de Mallorca. Ara fa tres anys que Maria Salom va prendre el timó del govern insular. Era el maig del 2011 i la consigna del PP a nivell nacional era embrutar la gestió anterior a força de dir moltes mentides i mitges veritats.

Va dir la senyora Salom que aturava màquines per posar ordre. La veritat després de tres anys és que el Govern ha reduït el Consell a la mínima expressió envaint les competències que té en serveis socials, turisme i urbanisme.

Després de tres anys de Govern, la diputada Salom i presidenta del Consell, ha votat a favor en totes les lleis parlamentàries que han humiliat al Consell de Mallorca, fent bo aquella dita que diu "que la teva mà dreta no sàpiga el que fa l´esquerra". El Consell de Mallorca s´ha convertit en una institució quasi decorativa, on la presidenta dedica la major part del temps a fer actes protocol·laris sense massa sentit. Ha traït els mallorquins i mallorquines ja que no ha estat la Presidenta de tots sinó la presidenta del PP

La senyora Salom ha tengut una nul·la reacció a l´augment de la pobresa de Mallorca. A més a més, el govern insular del PP ha fet una política econòmica de mínims, mentre el Govern ha pujat el seu pressupost un 13%, el pressupost del Consell ha baixat un 20%. La senyora Salom va dir que el deute del Consell era tan gran que si fos una empresa privada estaria arruïnada. Avui, tres anys després, el deute del Consell amb els bancs és un 30% superior al del 2011 i pagam més interessos que mai: 100.000 euros diaris.

Salom també va dir que no tenien doblers per pagar als proveïdors i que per això ens gastàvem els diners que l´Estat ens donava per fer carreteres. Avui les úniques inversions que ha fet aquests durant aquests tres anys de legislatura han estat del conveni de carreteres que vàrem signar nosaltres, el Partit Socialista, amb l´Estat. L´única política seriosa d´inversions que ha fet ha estat la continuïtat del pla de carreteres, seguint el pla acordat per nosaltres amb Madrid. Les inversions s´han reduït passant de 124 euros per habitant el 2010, a 54 el 2013. Després de tres anys criticant la nostra herència, ironies de la vida, el Consell del PP sobreviu gràcies a la nostra herència.

En política social s´ha donat una passa enrere, com sempre que governa el PP en aquesta comunitat. Davant una situació de moltes famílies en risc d´exclusió, més persones en situació de pobresa i amb la promesa electoral de rebaixar-la, la senyora Salom ha respost amb una congelació del pressupost de serveis socials. El PP va prometre en el seu programa electoral que reduiria la pobresa de Mallorca i que els serveis socials eren la seva prioritat. Avui, després de tres anys, la despesa del Consell en serveis socials és la mateixa que el Consell tenia el 2009.

El PP ha governat d´esquenes a una bona part de la cultura mallorquina. La senyora Salom va començar amb el tancament de la Ràdio i Televisió de Mallorca que era l´únic mitjà independent, públic i en català que deixava expressar tots els punts de vista sobre temes actuals i del passat de Mallorca. I va seguir eliminant les convocatòries públiques de subvencions per a entitats culturals, que són la indústria cultural de Mallorca.

Va continuar amb l´acceptació de la reforma de la llei de funció pública que deixa a més de 1.000 llocs de treballadors sense el català com a requisit. En política mediambiental la seva gestió ha estat esperpèntica. Salom ha governat atacant la protecció mediambiental de Mallorca i desaprofitant la declaració de la Serra de Tramuntana com a patrimoni de la humanitat. La senyora Salom, amb l´excusa de no pujar la tarifa de residus, ha intentat importar fems, escrivint la pàgina més surrealista de la història del Consell de Mallorca.

En definitiva, la gran promesa de canvi del Consell de Mallorca ha acabat minvant el Consell de manera que ja no juga cap paper rellevant com a Govern de Mallorca, perquè el PP creu que només el Govern balear ha de governar Mallorca, al contrari dels altres consells que sí son el govern de cada illa.

Però tota aquesta política no durarà més d´un any. D´aquí a un any hi haurà un Govern progressista liderat pel Partit Socialista. Aquest nou govern del Consell donarà una passa endavant en la seva gestió institucional, en les polítiques socials i mediambientals, per tornar a un cicle d´activitats que milloraran la situació de milers de persones que ara es troben marginades social, cultural o econòmicament. Queda un any pel canvi.