Han passat dos anys des de la declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat (el 27 de juny de 2011) i és un bon moment per valorar, en primer lloc, el fet en si mateix, i en segon lloc, la manera en que aquesta declaració s´està gestionant.

Pensem que el fet de que la UNESCO ens hagi atorgat aquest reconeixement internacional és motiu de profunda satisfacció i a l´hora hem de ser conscients que suposa també una gran responsabilitat. Hem de ser capaços de mantenir viu aquest importantíssim paisatge cultural, que hem heretat, fruït del treball anònim de moltes generacions, que el varen crear per tal de poder sobreviure. Ells que sempre varen actuar amb prudència i respecte cap al seu territori, ara diríem que varen fer un us sostenible de l´entorn en el qual desenvolupaven les seves vides.

Són molts els reptes i els efectes que aquesta declaració suposa. D´una banda, és un element essencial per poder donar a conèixer aquest paisatge cultural arreu del món, pel sol fet d´haver estat inscrit en la llista de patrimoni mundial. Donar a conèixer llocs privilegiats és una funció social del turisme, que massa vegades s´oblida.

Suposa obrir la Serra de Tramuntana i Mallorca, en general, a tot el món. A més les persones que s´interessen pels espais que han obtingut aquesta consideració tenen un perfil cultural molt interessant per Mallorca. Són persones sensibles amb el paisatge i respectuoses cap a ell, que visiten aquests territoris amb curiositat per aprendre la nostra història escrita en el paisatge. Aquesta qüestió resulta aquests dies rellevant, ja que contrasta amb la imatge de Mallorca que està comunicant el diari alemany Bild, en consonància amb les passes que des del Govern s´estan donant, permetent de cada vegada més massificació, que tant de mal pot fer pel present i pel futur del nostre turisme.

Per contra, amb la declaració de la Serra de Tramuntana com a patrimoni mundial se pot avançar cap a la desestacionalització turística „la Serra és més atractiva des de setembre fins a maig„. Així pot permetre, sense necessitat de fer noves infraestructures ni d´alterar el territori en el qual s´ubica, la vinguda de visitants en temporada baixa, com de fet ja està succeint a la zona hotelera de Sóller. Podem dir que se romp el clàssic binomi de que perquè funcioni l´economia hem de destruir territori, massa explotat a Mallorca.

Una qüestió associada al possible increment de visitants en temporada baixa hauria de suposar adequar una part de la planta hotelera de les diferents zones turístiques de la Serra, Sóller, Pollença, Andratx i Calvià, per a un turista més exigent i que en temporada baixa requereix d´unes instal·lacions més acollidores. D´aquesta manera se pot ajudar al sector de la construcció, per rehabilitar una part de la planta hotelera existent. També donarà activitat als diferents pobles de la Serra, que en temporada baixa podem rebre bé aquests visitants.

Ara bé el gran repte per tal de mantenir viu aquest paisatge cultural de la Serra, que ha merescut la màxima distinció que atorga la UNESCO, és mantenir activa l´agricultura, la ramaderia i la silvicultura. Hem de ser capaços de trobar noves formes per tal que l´agricultura pugui produir i que tant tenguin vida les diferents possessions, com les petites propietats, com els petits olivars del barranc de Biniaraix. La UNESCO exigeix l´acompliment d´un pla de gestió, que va ser presentat, conjuntament amb la candidatura, fruït del treball realitzat a partir de la participació ciutadana: amb ajuntaments i distints agents socials, que varen expressar molt clarament les necessitats i problemes presents i les propostes pel futur.

Han passat dos anys des de la obtenció del reconeixement d´aquest extraordinari paisatge cultural com a únic en el món, però per desgracia fins a dia d´avui han estat molt poques les iniciatives públiques que s´han fet realitat. L´actual Govern del Consell fins ara no havia comptat amb les persones que des de l´oposició varem liderar el procés de reconeixement, però en el darrer ple, de dia 13 de juny, arran d´una interpel·lació que vaig fer al conseller de Presidència, se va assumir el compromís de comptar amb la col·laboració de l´oposició per tal d´avançar en l´acompliment dels reptes assumits davant la UNESCO. Esperem que aquest acord no sigui paper banyat, pel bé de la Serra i per a Mallorca.

*Consellera electa del Consell Insular de Mallorca