"La educación en huelga" (12 de març) exposa una concepció al meu parer desmodada de "cultura general". L´autora atribueix al sistema educatiu vigent mancances culturals en la nostra societat (les nomena "cuestiones básicas"). Culpabilitza l´escola, un agent d´influència avui menor (malauradament) en la difusió de la cultura (i de l´ètica) en les societats contemporànies, i oblida els mitjans de comunicació de masses especialment dedicats a l´oci (ràdio, televisió, noves tecnologies). Un debat sobre les diferències entre cultura general, cultura de masses, cultura útil o alienació cultural depassa l´espai disponible. No obstant, cal assuaujar l´aparent contundència argumental de l´autora de l´article: "Sabrían decirme cuál era la profesión de Yuri Gagarin? ¿Y a qué edad murió Cristo? ¿Y dónde está la Maestranza?¿O quién fue el emperador que incendió Roma?".

La meva pregunta és: són rellevants aquests coneixements en la nostra societat o són coneixements estrictament memorístis, de Trivial? Per cert, Gagarin no era astronauta de professió, sinó, pilot de l´exèrcit (abans, obrer industrial). Importa saber que s´atribueix a Neró l´incendi de Roma o que l´incendi s´emmarca per molts d´historiadors en projectes de sanejament de la ciutat? Triar una pregunta sobre una plaça de toros indica quina casta de cultura general considera l´articulista. Per què no es demana on és el Camp Nou, o qui és el guionista de The Wire o el nom de qui ha resolt el teorema de Fermat, si és que qualcú l´ha resolt? L´edat de Crist, trenta-tres anys, és una convenció... Si s´hagués triat la pregunta "Qui és el doctor Watson?", alguna gent hagués sabut o no que era l´ajudant de Sherlock Holmes. D´altres, que un doctor Watson creà al conductisme, teoria de la conducta. Un altre doctor Watson establí, amb Crick, l´estructura molecular de l´ADN. Molts enquestats no haguessin contestat, però, totes les respostes, i moltes més, les podrien trobar al Google (qui ha creat aquest cercador, per cert?), i no veig per què n´hem de fer refús. Què és cultura general, avui? Consellers del govern balear actual i present coneixen Rasputin, no per la seva afecció a la cultura. Són per això homes de cultura?

Cert és que hi ha problemes en el sistema educatiu. Molts. Grans. L´autora és injusta: insinua que els seus professionals no n´han fet mai cap denúncia. Ignora el permanent debat que protagonitzen mestres i professors per intentar millorar la formació dels seus alumnes i la qualitat de la docència. De professors entrampats en casos de corrupció, per cert, n´hi ha ben pocs. És fàcil senyalar culpables en questions culturals. Jo puc senyalar-ne alguns. Empresaris i burgesos alçaren un Liceu i promogueren la renaixença de la cultura en llengua catalana; els nostres empresaris i burgesos no han fet mai res de semblant (amb honroses excepcions). Un lider polític balear (delincuent prescrit, segurament cultíssim) arribà a dir que "tanta cultura arriba a fer oi". El retard educatiu i cultural espanyol (i balear) és secular. Ideologies conservadores i creences religioses han estigmatitzat, perseguit o marginat durant segles la ciència i la creació cultural al nostre context. Encara ho fan. Pobre escola.