Recentment han estat notícia les paraules de la consellera insular de Medi Ambient amb les que, per art de màgia, la incineradora de Son Reus deixava de ser un greu problema mediambiental i es convertia en un gran aliat contra el canvi climàtic, la contaminació i la crisi. I tot gràcies al desconegut poder dels fems, transformats ara en combustible de residus sòlids d´origen renovable.

No és la nostra intenció estendre´ns en els indiscutibles perjudicis de la incineració, prou coneguts des de fa més de 20 anys gràcies a la tasca d´entitats com el GOB o Greenpeace, sinó que sentim la necessitat de reivindicar el legítim significat de les energies renovables i desmuntar la demagògica utilització que en fan alguns polítics.

Cercant un poc, es bo de fer trobar la font de la confusió semàntica: segons la directiva europea 2009/28/CE relativa al foment de la utilització d´energia procedent de fonts renovables, adoptada pel ministeri d´Indústria, Turisme i Comerç en el seu Pla d´Energies Renovables 2011-2020, els residus municipals i industrials són considerats biomassa i, per tant, fonts d´energia renovable.

Sens dubte aquesta definició no és en absolut desinteressada sinó que resulta força profitosa per a la indústria que requereix de la producció d´electricitat o calor. La utilització dels fems permet a aquesta indústria obtenir un recurs energètic més econòmic, complir més fàcilment els objectius de contribució a les fonts d´energia renovables, cobrar primes a la generació elèctrica en règim especial, comptabilitzar aquestes emissions com a zero dins el mercat de CO2 i, a més a més, vendre els drets d´emissió no utilitzats. Negoci rodó.

Però, dissortadament, les diferències entre aquestes fonts d´energia i les legítimament renovables van molt més enllà d´aquests formalismes i dels papers i tenen unes conseqüències que repercuteixen directament sobre la salut de les persones i el medi ambient.

En primer lloc, en el discurs dels partidaris de la incineració, carregats d´errònies referències a l´estalvi d´emissions de CO2, no s´hi troba en canvi cap referència a altres emissions contaminants com les de dioxines i furans (i tantes altres partícules tòxiques i pol·luents). I és que les emissions d´aquests contaminants, altament perillosos per a la salut de les persones, es veuran notablement incrementades amb l´augment de la incineració i aquí no hi ha marge per a l´error ni és possible fer-ne cap altra interpretació.

En segon lloc, contràriament al que se´ns vol fer creure, la crema dels fems no suposa cap estalvi en les emissions de CO2 a l´atmosfera sinó tot el contrari. Segons càlculs de l´Agència per a la Protecció Mediambiental (EPA) dels EE UU, les incineradores de fems emeten més CO2 per kilovat hora que les centrals tèrmiques de carbó, petroli o gas natural. A diferència de les estimacions dels sectors favorables a la incineració, i respectant les recomanacions del Panell Intergovernamental d´Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de l´ONU, l´EPA té en compte en els seus càlculs el carboni procedent de la crema de residus municipals (carboni biogènic), o biomassa segons la Comissió Europea.

A més, segons un informe realitzat per Greenpeace al 2009, la generació d´energia a partir de la incineració de fems és un procés ineficient: gairebé la meitat de l´energia produïda (un 47,3%) es consumeix a les pròpies plantes. De fet, si es compara l´energia captiva als materials amb l´energia extreta en ser incinerats, l´estalvi energètic resulta considerablement major „i les emissions de CO2 considerablement menors„ en el cas de l´aplicació de mesures per a la reducció, la reutilització i el reciclatge de residus més que no pas amb la seva incineració.

I ja per acabar, en el 2010 s´incineraren a les Balears 418.000 tones de fems que produïren 202.728 MWh d´electricitat (dades de la direcció general d´Indústria i Energia). Això representa el 3,45% de la producció elèctrica de les illes. Si els nostres governants estan realment tan interessats en promoure les energies renovables, tal vegada s´haurien de deixar d´inventar noves fonts i promoure les vertaderament renovables „que ja existeixen i són totes elles molt més eficients i menys contaminants„. Recordam que avui dia només arriben a un 1,6% de la producció elèctrica a les Illes.

Així doncs, des de Som Energia Mallorca volem mostrar el nostre rebuig a la utilització de fems com a combustible per a la generació d´electricitat i reclamam als nostres dirigents que promoguin i defensin „amb la mateixa intensitat que la incineració de fems„ projectes de generació autènticament renovables, els que aprofiten el sol, el vent o la biomassa forestal i agrícola.

(*) En representació del Grup Local de Treball de Mallorca de Som Energia