M'he animat a escriure aquest article perquè estic cansat. Cansat dels polítics, de les seves promeses, de l´incompliment sistemàtic de les normes que ells mateixos elaboren i sancionen. Som una persona discapacitada, un accident de trànsit em va canviar la vida i des dels 20 anys (ara en tenc 63) he hagut d´aprendre a veure el món des d´una cadira de rodes. Això no m´importaria si no fos per les contínues traves i obstacles que encara ara, en ple segle XXI, trob per dur a terme una vida normal, com la de qualsevol ciutadà d´aquesta Comunitat. I m´agradaria posar un petit però significatiu exemple lligat a l´accessibilitat a l´Administració pública, la primera que, per raons òbvies, hauria de facilitar l´accés a tots els seus serveis i dependències.

Des de fa 15 anys (quinze) la Conselleria d´Educació té llogada la seva seu al carrer Alfons el Magnànim, 29, de Palma. I, encara ara, no ha sabut trobar una solució vàlida als seus accessos (l´accés principal es realitza a través d´una escala mecànica), tot d´acord amb la Llei 3/1993 i el seu reglament tècnic, el Decret 110/2010. Per això jo demanaria al senyor Rafael Bosch, conseller i responsable de l´esmentada Conselleria, que s´assegui per un dia a una cadira de rodes i que provi de realitzar la seva jornada laboral diària. D´entrada, el primer que no podrà fer és aparcar el cotxe oficial a la parada reservada, ja que tindrà dificultats per sortir del vehicle. Despés haurà d´anar fins a les cantonades de la vorera per poder accedir pels guals adaptats (si no estan ocupats per motos o cotxes). Una vegada a la vorera haurà de vigilar amb molta cura que no hi hagi a terra bocins de vidre ni rajoles espanyades, a fi d´evitar caigudes i forats a les rodes de la cadira. Si forada, haurà de tornar a casa a canviar una roda per la de recanvi. Finalment, quan arribi a una de les dues entrades laterals de la Conselleria, trobarà un petit escaló d´entre 2 i 3 cm que amb prou feines podrà superar sense ajuda d´altri. A continuació podrà llegir el següent rètol: "Pitjau el botó o telefonau al número gratuït 900 100 573 i us facilitarem l´accés a l´edifici". El botó al qual es refereix el rètol es troba situat a una altura de 166 cm, quan el màxim que es pot assolir assegut a una cadira de rodes són 140 cm (Annex 2.3.8, Mobiliari accessible en edificis d´ús públic, del Decret 110/2010, de 15 d´octubre: "Els elements de comandament –polsadors, brunzidors, alarmes i porters automàtics– se situaran entre 0,70 i 1,20 metres d´alçada"). És impensable, doncs, assolir l´altura assenyalada a l´esmentat rètol, ja que la majoria de persones necessitades de cadira de rodes no es poden aixecar del seu seient. La segona qüestió és que la Conselleria dóna per fet que totes les persones que van amb cadira de rodes o que duen un cotxet per a infants disposen de telèfon mòbil, la qual cosa, al meu parer, és com a mínim agosarada.

Una vegada al seu despatx i després d´haver de fer unes maniobres per accedir a l´ascensor, li suggereix al conseller que demani a la seva secretària una còpia de la normativa d´accessibilitat de la nostra Comunitat: Llei 3/1993, per a la millora de l´Accessibilitat, i el seu reglament tècnic, Decret 110/2010. Enlloc diu que penjar un rètol amb un telèfon gratuït sigui una mesura vàlida d´accessibilitat, ni aquí ni a cap altra normativa europea. A més a més, la Llei 51/2003 de 2 desembre, d´Igualtat d´oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat, ens protegeix davant tot tipus de discriminació amb sancions econòmiques que poden arribar a ser molt greus. Una vegada acabada la jornada laboral em compromet a convidar-lo a un cafetet a un bar dels voltants –si en trobam cap d´accessible– per posar en comú la seva experiència i les coses que podríem millorar conjuntament a favor de l´accessiblitat, també, de les persones amb visió reduïda, amb dificultat d´audició i amb dificultat de parla, de l´esmentat edifici.

Abans d´acabar voldria recordar a la propietat de l´immoble que les edificacions on s´ubiquen dependències de l´Administració havien d´eliminar les barreres arquitectòniques del seus edificis abans del 21 de maig de 2008, raó per la qual l´immoble en què es troba ubicada la Conselleria d´Educació es troba fora de la llei en matèria d´accessibilitat. Li deman, doncs, que prengui les mesures adients per fer-lo accessible, ateses les característiques d´ús públic i administratiu a què està destinat.

Ja per acabar i mentre no es resolgui el problema de l´accessibilitat de la Conselleria, voldria fer-li una proposta transitòria: que durant la jornada laboral els porters automàtics codificats de l´edifici estiguin desconnectats, a fi de facilitar l´accés a qualsevol persona. Una vegada més, en suma, li deman seguretat jurídica per a tothom.

* President de Mallorca Accessible per a Tothom