El Govern autònom va fer bandera del "suport als emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa" amb l´aprovació del decret-llei 5/2001, del mateix nom, el 29 d´agost de 2011, ara fa just mig any.

Aquest decret-llei havia de tramitar-se després com a llei al Parlament i ara pareix que és a punt de aprovar-se pel plenari, on no s´ha canviat casi rés.

La exposició de motius del decret-llei diu que "La necessitat extraordinària i urgent..., dels decrets lleis dictats en resposta a circumstàncies econòmiques o socials que requereixen una intervenció ràpida del legislador. En aquest sentit, la situació econòmica actual exigeix que el Govern impulsi l´existència d´un marc normatiu favorable que coadjuvi en el creixement del l´economia balear i que permeti l´execució efectiva d´un pla emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa, els quals constitueixen el gros del teixit econòmic balear". Tot per justificar la urgència.

Però, que ha passat durant aquest sis mesos, després de la situació tan extraordinària i urgent descrita pel Govern? S´ha afavorit més la creació i el manteniment de empreses? S´ha desenvolupat qualque mesura efectiva de les previstes a la norma "urgent"? Basta llegir els articles del decret-llei i veure la realitat que ens envolta per veure que aixó no es així.

S´ha fomentat l´esperit emprenedor, la creativitat, la innovació i la figura de l´empresari o empresària a través del desenvolupament del capital humà i la captació de talent?

Hi ha ara un marc favorable per a la creació i consolidació de la micro, petita i mitjana empresa, a través de la reducció progressiva de càrregues administratives? Basta anar a qualsevol finestreta pública autonòmica i els impresos o formularis, les fotocopies, o el "torni vostè demà" estan a l´ordre del dia.

Hi ha nous instruments i mesures de suport econòmic, fiscal i financer que facilitin el desenvolupament dels emprenedors i les pimes? Mirem la Llei de Pressuposts de 2012 i ni hem veiem ni una, ni a altres disposicions posteriors. O demanau-ho a quealsevol autònom o petit empresari que tengui deutes de la Administració. Per tant, l´objecte del decret-llei, article primer, s´ha incomplit totalment.

Sobre els continguts curriculars per potenciar el talent i capital humà, que així es diu l´article 3, rés s´ha fet tampoc, ni tampoc amb la Universitat de les Illes Balears.

Pel que fa a l´acompanyament, tutorització i formació específica per impulsar i potenciar la capacitació tècnica en gestió empresarial de l´emprenedor, que estableix el article 5, els emprenedors han hagut de seguir sortir al ruedo així com podien. I de la responsabilitat social empresarial, ningú se´n recorda, malgrat es cita també al mateix article. Que es això de la RSE?

De eliminació i reducció de càrregues administratives, com a simplificació administrativa no n´hi noticia, com ja deia abans, malgrat lo que disposa l´article 6, lo mateix que de la "coordinació de polítiques de suport a emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa" o dels "serveis integrals de suport a la creació i consolidació", com tampoc sabem rés de les "infraestructures públiques per a la incubació i el desenvolupament de projectes empresarials" o del "impuls al finançament de projectes empresarials".

Pel que fa al nous projectes d´innovació i base tecnològica, "s´ha de crear un sistema de validació autonòmica de projectes empresarials, innovació i base tecnològica per facilitar l´accés al finançament i als serveis específics de suport a l´emprenedor o emprenedora i a la micro, petita i mitjana empresa", diu l´article 12. On és aquest sistema, sis mesos després?

Acabant la lectura crítica del decret-llei, diu que el Govern té un any per desplegar les mesures reglamentàries necessàries. Com queda´m, era urgent i hem d´esperar un any? Perquè desprès de mig any no hi ha ni un sol reglament aprovat, per tant, podem concloure que aquest decret-llei tan urgent i extraordinari no ha servit per rés més que omplir titulars de premsa, ja que ni tan sols la web del Govern registra ni una sola entrada a la denominada "plataforma de l´emprenedor" o a l´apartat de "més opinions i casos".

I les estadístiques què diuen? Les empreses i els autònoms no s´han incrementat durant la vigència del decret-llei, més aviat han seguit cap avall.

En resum ni el decret-llei era tan urgent ni les mesures programàtiques que conté han servit per res. Ara veurem que dirà la Llei, que pareix s´aprovarà aviat, i si les mesures s´aplicaran de bon de veres, en benefici dels autònoms, emprenedors, micro, petis i mitjans empresaris, destinataris de la llei –que són els que treuran aquest pais de la crisi– o si, per altre banda haurem d´esperar a que el senyor Rajoy faci la seva "Ley del emprendedor" que diuen ja té a punt i com sempre els polítics quedaran com a personatges allunyats de la realitat social. Encara són a temps de canviar la llei i fer-la més real i propera a les vertaderes necessitats dels seus destinataris.