Una de les funcions fonamentals del Consell de Mallorca és donar suport als Ajuntaments de l´illa i entre les moltes polítiques d´ajut està el pla d´obres i serveis, una línia destinada a impulsar les inversions, especialment en infrastructures als ajuntaments. El pla d´obres i serveis (POS) té molts d´anys d´existència i inicialment va néixer per ajudar als Ajuntaments a construir infrastructures bàsiques i necessàries, en molt de casos inexistents o insuficients, com clavegueram, xarxes d´aigua, asfaltat, enllumenat, etc... En aquells moments fou una ajuda molt important pels nostres municipis.

Els darrers quinze anys s´han construït moltes i bones infrastructures per millorar els serveis als ciutadans i ciutadanes. Als nostres pobles hi ha infrastructures esportives, culturals, centres de dia, locals per joves, per la tercera edat i per suposat centres educatius i sanitaris de molta qualitat. Obres que s´han pogut dur a terme per què han contat amb finançament de fons europeus, del Govern de les Illes Balears i del Consell de Mallorca.

En aquesta legislatura el departament de Cooperació Local del Consell de Mallorca ha destinat a les quatre convocatòries del POS, contant la de l´any proper, més de 41 milions d´euros, amb els quals s´han pogut fer obres de millora del clavegueram, de l´asfaltat de carrers i de l´enllumenat públic, però també centres esportius, culturals i cívics i molt especialment un bon grapat d´escoletes, aportant la part que li corresponia abonar a l´Ajuntament del pla d´escoletes posat en marxa pel Govern balear i que ha suposat un bot qualitatiu i quantitatiu en l´educació pública de 0 a 3 anys, vertadera assignatura pendent a la nostra illa. Si a això li afegim la línia d´ajuts a la reparació de fuites d´aigua de la xarxa de 2.400.000 euros i la línia extraordinària recentment aprovada per ajudar als Ajuntaments a minvar el seu greu endeutament, de nou milions d´euros, el departament de Cooperació Local haurà destinat als municipis de la nostra illa la important quantitat de 52.770.036 euros que suposa un seriós esforç del Consell de Mallorca per donar suport als ajuntaments i promoure l´economia i el desenvolupament local.

El fet és que els nostres pobles conten amb instal·lacions molt dignes que han millorat la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes dels nostres pobles, però en moltes ocasions aquestes obres s´han fet sense preveure els costos de manteniment de les mateixes i en alguns casos són instal·lacions sobredimensionades i fins i tot innecessàries. Es dóna el cas que en alguns municipis hi ha instal·lacions esportives que estan acabades i l´Ajuntament no té condicions econòmiques per obrir-les i posar-les en funcionament. Aquests fets i les estretors econòmiques que la crisi ha provocat a les administracions locals ens ha portat al departament de Cooperació Local ha obrir un debat entre el Consell de Mallorca i els ajuntaments sobre el futur del POS.

Hem enviat enquestes als municipis, ens han respost 34 ajuntaments que demostren que les propostes sobre bastants de temes són les mateixes per la majoria. Partint d´una opinió generalment positiva del POS, s´opina que entrem a una etapa en la qual cal prioritzar la rehabilitació, conservació i manteniment de les instal·lacions per damunt de la construcció de noves infrastructures. Cal posar fre a l´obra nova.

També és molt general l´opinió de què el Consell hauria de finançar el 100% dels projectes i a pesar de valorar positivament els serveis d´assessorament municipal del departament de Cooperació Local es demana millorar-los i incrementar el nombre de tècnics adscrits a aquests. Així mateix són molts els que demanen major agilitat en la tramitació dels expedients i menys temps per cobrar les subvencions. Per contra sobre els criteris de distribució dels ajuts per municipis, les opinions són diverses.

Aquestes opinions, com no pot ésser d´una altra manera, coincideixen amb les expressades pels batlles a la reunió de la FELIB a la qual com a conseller de Cooperació Local vaig ésser convidat a participar per debatre aquest tema. O amb les converses mantingudes amb els diferents batlles de l´illa que com cada any he visitat tots els pobles de Mallorca.

Des del departament de Cooperació Local i contant amb aquestes opinions elaborarem una proposta pel POS a partir de l´any 2012. Proposta que enviarem a tots els Ajuntaments i que debatrem a la propera sessió de l´assemblea de batlles i batllesses, amb la intenció de què aquesta instància deixi, per la propera legislatura, un document que defineixi les línies generals de l´ajut del Consell de Mallorca a les inversions municipals, adequades a les necessitats del moment present.

Si ho aconseguim serà un bon exemple de què les nostres administracions locals han estat capaces d´aprofitar l´època de greu crisi econòmica per reflexionar i debatre sobre les maneres d´afrontar el futur.

(*) Vicepresident del Consell

de Mallorca i conseller de Cooperació Local i Interior