Aquestes són les deu reflexions sobre salut cardio-respiratòria que es compleixen a les institucions sanitàries i educatives però encara no al carrer ni als espais públics (llocs de treball, bars, restaurants i certs hotels) ni privats (domicili, cotxe particular, al carrer amb infants, espais infantils, etc.) referides al perjudici que ens produeix el contacte amb el fum de les cigarretes:

1.- A la teva feina (principalment a bars de fumadors) mai vulguis conviure amb el fum del tabac a cap indret: la llei de riscos laborals t´empara i si fos necessari ho pots denunciar a Sanitat i Consum amb un 100% d´èxit.

2.- Si vas amb nadons o infants, no els hi permetis aspirar les 4.000 substàncies nocives que conté el fum, per exemple quan qualcú fuma al cotxe o a casa teva.

3.- No entris a bars o restaurants on es permeti fumar, sobretot si vas acompanyat/da de nins; es multiplica la probabilitat de patir malalties respiratòries.

4.- Si fumes, sé respectuós i no ho facis on hi han persones que no han decidit fumar passivament, sobretot si són menors de 18 anys!

5.- No oblidis que hi ha institucions com l´industria tabaquera, el propi Estat amb el recaptament d´imposts derivats del consum del tabac, i qualque col·lectiu incentivat per qualque marca de tabac que no els interessa la teva salut ni la dels teus, només els interessos econòmics!

6.- Molts responsables de bars i restaurant estan enganats!: és fals que haurà disminució d´ingressos quan es prohibeixi el fum a aquests espais públics tancats; pel contrari molta gent (el 70% de la població, segons les darreres enquestes) podrà acudir a ells quan la llei entri en vigor; fins i tot es preveuen repunts econòmics!

7.- Sempre que es fumi on està prohibit (patis d´escoles, llocs de feina, zones restringides, etc.) tens tot el dret a denunciar-ho! Molts ciutadans que pateixen càncer, malalties de cor i/o pulmó tenen dret a poder entrar a qualsevol espai públic tancat i fer un cafetet o un menú sense fum!

8.- Si formes part d´una institució (associació, club esportiu, cultural, d´oci, educativa, etc.) més que mai dona exemple i no apareixis davant la gent, sobretot nins i nines, amb un cigarret a la mà!

9.- Si ets fumador/a no llancis les llosques al carrer, com tampoc ho faries a casa teva: és un costum difícil de eliminar, però es focus d´incendis i d´una bona educació cívica i mediambiental ! que és la continuació de la educació a l´escola.

10.- Per qualsevol consulta: denúncia facilitada, dubte, informació o compartir opinions, contacta amb l´associació no fumadores.org (www.nofumadores.org), i sempre rebràs el suport que necessites!

En un futur no molt llunyà: no es podrà fumar als parcs infantils, ni a les festes locals a l´aire lliure on hagin al·lots.

A l´aire lliure hauran zones de fumadors (prohibides per a menors de 18 anys) i zones de fumadors, per exemple, als camps de futbol, concerts, actuacions folklòriques, etc.

No es podrà fumar al cotxe, igualment que avui no es pot utilitzar el mòbil; es sancionarà molt fort si es fa en presència d´infants. Com ja succeeix a l´Hospital Vall d´Hebrón de Barcelona, no es podrà fumar al voltant de 50-100 metros d´hospitals i centres educatius. Les sancions pels qui fumin davant una dona embarassada, seran de penes de presó com ja passa avui a Itàlia.

I tot això per què? Simplement perquè el fum és nociu i molt perjudicial per a la salut; la societat viu enganada perquè no hi ha models socials seriosos que apliquin les evidències científiques que ho demostren; tampoc els que moriren per l´acció del fum, tant actiu com passiu, no s´aixequen per a ratificar-ho...

En definitiva, intentarem dur al carrer i a les famílies això que ensenyam en les escoles als vostres fills i esperam de vosaltres que predicau amb l´exemple donant continuïtat a la tasca docent i sanitària de protecció de la salut i del medi ambient amb la pràctica d´aquestes 10 reflexions!

(*) Delegat a Balears

de nofumadores.org