Fa uns dies, les directives d´Iniciativa d´Esquerres i Els Verds vàrem donar el "sus" a un procés de convergència per crear, dins de la propera tardor, un nou referent de l´ecologisme polític i l´esquerra transformadora a Mallorca. Un projecte que, d´entrada, serveix per combatre aquell argument de la "microfragmentació" de l´esquerra, que no és en realitat el problema al qual ens enfrontam el 2011, on en tot cas sí que pot pesar sobre els electors la confusió de què des del govern de l´Estat s´impulsin, per fer front a la crisi, les mateixes polítiques que la dreta. És el nostre deure clarificar aquestes coses i mobilitzar a l´electorat progressista, i estem convençuts i convençudes que aquesta passa donada serà un element de motivació per a la massa crítica de la gent d´esquerres i ecologista de l´illa.

Els Verds i Iniciativa d´Esquerres compartim d´entrada la mateixa visió davant el moment polític, econòmic i social de Mallorca, i davant de la crisi global i de civilització que vivim, i entenem que el camí cap a la sostenibilitat i la lluita per l´equitat són indissolubles. Volem oferir sobretot dues coses, en aquest camí que hem iniciat junts: en primer lloc, representar a la gent d´esquerres i ecologista que no es sent representada o prou convençuda pel que hi ha, especialment en un moment de manca de credibilitat de la política i "els polítics". Volem representar la gent que es compromet cada dia per canviar les coses, perquè impregni aquest nou moviment de les seves experiències i visions, a nivell local i a nivell global.

I en segon lloc, volem plantejar una proposta de societat alternativa a la Mallorca de la destrucció i la inequitat, basada en nous paràmetres de sostenibilitat i solidaritat. Una proposta que passa per la necessària reconversió verda de l´economia i la seva democratització: l´economia i el desenvolupament no poden quedar al marge de les decisions de les institucions o dels processos de participació. Una reconversió que ha d´aprofitar l´actual moment de decreixement en termes macroeconòmics apostant no per més creixement de turistes, de xalets o de camp de golf, sinó per un Green New Deal, un nou creixement de sectors relacionats amb els serveis d´atenció a les persones, com ara la dependència o l´educació; de sectors lligats al medi ambient, com les energies renovables o la cura del territori i els espais naturals; de la reorientació de l´oferta turística cap a nous jaciments com el turisme cultural, el turisme ecològic, el turisme responsable; i la diversificació econòmica a partir de la generació de sinèrgies amb altres sectors econòmics, i molt especialment amb el camp i amb la investigació i desenvolupament (I+D).

El procés que hem iniciat Els Verds i Iniciativa d´Esquerres es lliga de manera estreta a la feina d´altres organitzacions polítiques amb les quals coincidim no sols en tot això explicat, sinó també en una concepció plural del que hauria de ser i no és l´Estat espanyol, molt especialment amb Iniciativa per Catalunya-Verds i els moviments verds i alternatius d´arreu de l´Estat i d´Europa, amb els quals treballam en la configuració d´alternatives d´articulació cooperativa de nous subjectes polítics a l´estil d´Europe Ecologie a frança, que contribueixin a transformar els mapes polítics dominats per la dreta i un bipartidisme esgotat en espais dominats per les esquerres i amb un pes creixent de l´esquerra verda.

Iniciativa d´Esquerres i Els Verds de Mallorca volem col·laborar en la creació d´un espai que vagi més enllà del que es sol associar a l´activitat dels partits: un espai d´actuació política, però també de participació ciutadana i de generació de respostes al moment actual des del punt de vista de l´ecologisme i la radicalitat democràtica. Volem construir des de la suma de forces, però també des de la complicitat amb els moviments ciutadans progressistes, oferint noves formes de participació noves i flexibles. I el camí el volem fer amb totes aquelles persones que us atreviu a somiar una Mallorca i un món diferents.

(*) Coordinador d´Iniciativa d´Esquerres.