Esquerra Unida de les Illes Balears va iniciar al mes de setembre de l´any passat un procés constituent que culminarà el proper mes de juny amb la constitució d´una nova força política de l´esquerra transformadora i verda de les Illes Balears. Aquest procés constituent és el compromís més important que ha assumit Esquerra Unida els darrers anys, per això és essencial que surti bé. I que aquest procés surti bé, significa diverses coses:

Primer, encertar en la política que surti de l´assemblea constituent. I això vol dir saber recollir tot el bagatge i tota la proposta política d´EU, de la mateixa manera, que saber incorporar de manera definitiva propostes ecosocialistes, altermundistes o anticapitalistes, i totes aquelles que fins ara, no hàgim sabut representar amb tot allò que signifiquen.

Segon, ser capaços d´elaborar noves formes de fer política i en conseqüència, d´apropar la política a la ciutadania.

I tercer, aconseguir aglutinar el màxim de persones que es sentin representades amb els valors de l´esquerra transformadora i ecologista.

Dintre del debat sobre com hem de construir aquest espai polític, s´ha pretès introduir l´element del federalisme, o de la ruptura o no amb IU federal, com un eix fonamental del procés. Dels tres elements que marcava com a importants perquè el procés sortís bé, cap ni un es veurà determinat per la nostra relació federal.

Al manifest que dóna inici al procés s´aposta per "una esquerra radicalment democràtica, republicana i sobirana, que creu en el federalisme com a mode d´articulació d´Estats i de projectes polítics".

Personalment, defens l´articulació i construcció dels països catalans, no des de pàtries identitàries ni ètniques, sinó des de la concepció ciutadana de nació, i defens la relació preferent amb totes les forces que representen l´esquerra alternativa i verda d´aquest àmbit per aconseguir-ho. Però des de la plena sobirania de la nova força política a les Illes, pens que el nostre espai d´actuació no es limita al país. La nova força política no ha de renunciar, a contribuir amb el que avui representen la coalició IU-ICV, a canviar l´estat espanyol, ni amb el Partit de l´Esquerra Europea a transformar Europa, ni amb el moviment alterglobalitzador a canviar el món.

I en aquest context, des de la convicció d´un federalisme de lliure adhesió, defens la nostra articulació amb la política a l´estat espanyol, a través d´un protocol amb el que avui és Esquerra Unida, que també es troba immersa en un procés de refundació. Un procés més arrelentit, i del que hauríem de continuar incidint al màxim des de les Illes perquè acabi sent veritablement una nova força política referent de l´esquerra alternativa i verda.

Finalment, i tornant a casa, a ningú se li escapa que en la situació en què estam, amb una dreta corrupta que amenaça amb mocions de censura que no arriben, i amb una ciutadania desencisada de la política, es fa més imprescindible que mai lluitar per la unitat de l´esquerra i ser afavoridors de majories progressistes a les institucions.

En aquest sentit, s´han de valorar positivament experiències com el Bloc per Mallorca i Eivissa pel Canvi i apostar per elles; experiències decisives en la derrota de la dreta a les darreres eleccions, i decisives també per treure a la llum la corrupció.

Aquesta legislatura hauria de significar la primera passa per a l´articulació estable de l´esquerra alternativa i verda i el nacionalisme progressista. Una articulació que no sense dificultats, ha de saber deixar enrere lluites ideològiques i sectàries, tenir responsabilitat, maduresa política i ser conscient de la situació d´emergència nacional que vivim, per oferir a la ciutadania una proposta política coherent i il·lusionant, des d´on poder fer front al bipartidisme, i lluitar des de les institucions i el carrer per canviar les coses.

(*) Coordinadora d´Esquerra Unida de Palma