La extralimitació dels responsables del sector d´hosteleria tant a nivell nacional com autonòmic ha sigut desafortunada, poc encertada i falsa, sobretot quan fan servir dades poc certeres de la prohibició de fumar als bars i restaurants de pràcticament tota Europa i que tots sabem que són mesures totalment restrictives i efectives quant a que permeten no mesclar el fum amb el menjar. Recordem que el darrer país en "apuntar-se" a aquesta iniciativa que vetlla per la salut (no pels interessos econòmics dels catastrofistes hotelers passant per damunt la seva salut i la dels seus empleats) ha sigut Turquía, un teòric "candidat impossible" per aplicar la llei amb totalitat als espais públics.

La normativa que vol liderar la ministra Trinidad Jiménez està basada en criteris de defensa de la salut pública, en concret, del fumador passiu. Res fa sospitar cap davallada d´ingressos per part dels responsables de bars i restaurants si la llei s´aplica a tot el territori nacional i a tots els locals sense excepció, com ja ha passat a altres països.

Recordem a aquest sector i al ciutadà en general, alguns aspectes bàsics sense els quals no es pot opinar sobre el perjudici del fum del tabac sobre la salut de la població: El consum de tabac, tant actiu com passiu, és responsable del 90 % de la mortalitat per càncer de pulmó, del 95 % de les morts per MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica), del 50 % de la mortalitat cardiovascular i del 30 % de morts per altres tipus de càncer.

La OMS (Organització Mundial de la Salut) ha determinat que el fum del tabac en l´ambient és carcinogènic i causa mortalitat, malaltia i discapacitat.

El consum de tabac és un problema de salut pública molt greu, tant per la quantitat de persones a les que afecta, com per les conseqüències sanitàries que comporta i pels elevats costs econòmics i socials que genera.

L´ús del tabac representa un dels factors de risc més importants per a la salut de la població. El 16% de la taxa de mortalitat anual és atribuïble al tabac, i una tercera part d´aquestes morts són prematures, amb la conseqüent pèrdua d´anys potencials de vida (entre 10 i 20 anys).

A més del cost en vides, hem de consignar el cost econòmic i social que genera l´hàbit de fumar: atenció sanitària, despesa farmacèutica, pensions i invalideses, absentisme laboral, accidents i lesions.

Resulta que el cost econòmic que representa l´hàbit de fumar és onze vegades més elevat que el guany econòmic que produeix.

A tot això hi hem d´afegir l´incalculable patiment, dolor i frustració que acompanyen tots aquests processos de malaltia i, en molts de casos, pèrdua de persones estimades.

La càrrega simbòlica del tabac, la imatge del fumador "ben vista" en molts ambients, on fumar és acceptat i pretén refermar certs valors de l´individu com l´èxit, la personalitat, la posició social, el caràcter...

Altres aspectes a tenir en compte son la poca o nul·la repressió paterna/materna acompanyada o no d´hàbit tabàquic familiar i la nul·la relació inicial tabac-malaltia.

Segons la OMS, en un ambient familiar amb pares no fumadors la proporció que els fills fumin és menor al 10%. Si els dos pares fumen, l´hàbit en els fills barons pot arribar al 67% i al 78% en les filles. Si un dels progenitors és fumador, és del 50% en els fills, i del 62% en les filles.

Però el problema de salut pública no te res a veure amb els fumadors, sinó amb els espais lliures de fum que tots i totes tenim dret a gaudir, per això cal recordar que fumador passiu o involuntari és la persona que es veu exposada al fum sense ser fumador/a; l´exposició al fum ambiental augmenta en un 30 % el risc de patir càncer de pulmó i MPOC i, el que és més important, els efectes crònics respiratoris són especialment greus en els nins més petits produint una major incidència de tos i expectoració, asma infantil, pneumònies, bronquiolitis i altres complicacions.

Per això es fa imprescindible la aplicació d´un llei que la Ministra Trinidad Jiménez ha tengut la valentia de tirar endavant i que posi en marxa, d´una vegada, la defensa del NO fumador, al menys als espais tancats.

Recordem, finalment que a dia d´avui quan hi ha conflicte, i en atenció a la promoció i defensa de la salut, el dret de les persones no fumadores, en les circumstàncies en què puguin veure´s afectades pel consum de tabac, preval sobre el dret a fumar.

*Doctor en Biologia ( Dept. De Biologia Fonamental i ciències de la Salut).