Crec que podem afirmar, sense gaire dubtes, que el mallorquinisme polític, en les seves distintes variants, no té a dia d´avui ni el pes institucional que pensam que li tocaria ni, evidentment, el que voldríem que arribàs a tenir. Si miram endarrere, tant sols 10 o 15 anys, aquest anàlisi de l´actualitat és encara més preocupant. A Entesa aquest fet ens importa especialment perquè pensam que la fortalesa del mallorquinisme polític és essencial per a la defensa de la nostra identitat, de la nostra economia, de la cultura pròpia, de la cohesió social i, en definitiva, del benestar de tota la gent que viu a aquestes illes.

Per tant defensam que aquest mallorquinisme polític ha de recuperar força. A la vegada, però, pensam que per fer-ho és imprescindible que es renovi, que s´adapti a la nova realitat i que generi noves sinergies. És imprescindible un projecte modern, ambiciós, integrador i amb vocació d´arribar a amplis sectors de la societat. Un projecte per a la gent que sent Mallorca com la prioritat més immediata, com el punt de partida a partir del qual plantejar totes les maneres de veure el món.

Per fer-ho volem generar debat i el volem generar anant més enllà de les tradicionals fronteres dels partits polítics. Volem sumar gent nova, jove, gent preparada i amb il·lusió; gent amb ganes de dir-hi la seva i implicar-se per regenerar la política i tenir cura del país. Volem així apropar el debat a la ciutadania, a la societat, cercar noves complicitats conscients que cal impulsar, globalment, una nova manera de fer política, més propera, més transparent, més eficient, més lleial. Conscients que cal definir els nous reptes i anar més enllà dels discursos, i les formes, habituals al món del nacionalisme dels darrers 25 anys. Conscients que el mallorquinisme polític ha de sumar més.

Per fer tot això volem impulsar un cicle de taules rodones. I volem començar amb una de gent jove però amb experiència, gent que ha destacat en el seu àmbit i que viu la política amb interès però a una certa distància, un fet essencial en el debat que plantejam. Volem començar parlant de conceptes generals, transversals, i al llarg del cicle arribar a les discussions més sectorials i de detall. Nosaltres pensam, d´entrada, que alguns dels reptes a plantejar seran la modernització i l´obertura del discurs nacionalista, la regeneració de la política i les noves formes de fer als partits, o la definició del model econòmic i social. També pensam que hauran de ser temes clau la immigració i els nous mallorquins, així com l´espai de mitjans de comunicació en el que ens trobam, o el tipus de relació entre els distints partits d´aquest espai ideològic. Dijous que ve, a les 19:30 hores al Centre Flassaders, en Sebastià Alzamora, en Sebastià Bennàssar, en Mateu Matas "Xurí" i en Maties Salom ens ajudaran a confirmar aquests reptes i/o a identificar-ne d´altres. La feina és complexa, però l´objectiu bé s´ho paga.

(*) President d´Entesa per Mallorca