L´operació de Can Domenge és protagonista contínua de l´actualitat. Bàsicament, per l´evolució de la querella criminal contra els consellers de PP i UM, però, últimament, també per estrambòtiques propostes del PP. M´agradaria dir-ne canvi de posició del PP, perquè ells sempre han votat a favor de la venda de la finca a un preu irrisori, però és agosarat afirmar tal canvi perquè el PP envia missatges deliberadament confusos: a vegades, insinua que va ser un error, fins i tot un escàndol; però a continuació precisa que hi estan a favor, i, de fet, ni s´han retractat mai, ni han demanat anul·lar l´acord sinó, com a molt, suspendre´l (no sé com, a la fontiana manera supòs). Però, se´n peneden o no? Volen tornar arrera o no? "Confessió sense contricció, no val res" escriu Llull. Idò, amb aquest percal, emboliquen troca per exigir coherència... als altres.

Recordem el cas: la venda d´una gran finca pública en el centre de Palma sense preveure cap benefici social, ni habitatge protegit, ni cap condició en el preu de venda; sense promoure cap reconversió, tot i estar devora el Camp Redó; sense adjudicar-la al millor postor, sinó venent a un preu molt inferior al de mercat. Sense cap límit al benefici privat. Ja ho diu la dita popular: la plusvàlua de Can Domenge, el dimoni se la menja.

Què es valorava idò? Les presses (però, hores d´ara, el projecte no ha arrencat) i, sobretot, la vàlua arquitectònica. Fixa´t tu, la vàlua arquitectònica, però, curiosament, només hi havia 15 dies per presentar projectes. Algú creu que un arquitecte del prestigi de Nouvel va preparar un projecte en 10 dies? A més, la història de l´art registra prou exemples d´habitatge social pensat per a les persones.

L´actual polèmica sobre quins sòls s´han de destinar a satisfer la necessitat d´habitatge, ajuda a capir la magnitud del despropòsit. Quan un veu el que costa adquirir una casa, tot i l´allau de construccions que s´han fet. Quan constates que les administracions no tenen sòl, tot i haver-ne rebut en abundància per cessions obligatòries. Quan reparam que estam a la coa d´actuacions en habitatge públic (a l´Estat i a tota l´Europa Occidental); resulta inintel·ligible destinar una finca pública a fer 600 habitatges privats de luxe.

Encara ara s´hauria de fer tot el que sigui possible, en aquestes altures, per anul·lar l´operació i tenir ocasió de canviar el plantejament damunt davall. El camí més sòlid per aconseguir-ho és el contenciós que mantén el Bloc per Mallorca. S´hi vol sumar el PP? El vol assumir l´equip de govern del Consell? Tenen temps per pensar-s´ho, perquè, de moment, la magistrada del cas ha suspès la tramitació a l´espera que s´aclareixin les responsabilitats penals. Comprenc que hi hagi nervis.

Antoni Alorda és diputat del PSM