La modificación del descuento de residente para los desplazamientos de grupos encarecerá el gasto más de un 40 por ciento, según un estudio de la Direcció General d'Esports i Joventut.

La Conselleria de Transparència, Cultura i Esports, a través de la Direcció General d'Esports, ha realizado un estudio de mercado que pone en duda los argumentos técnicos de la propuesta del Ministerio de Fomento de modificación de la bonificación de residente para grupos.

Para hacer este estudio de mercado se han obtenido precios de vuelos a los destinos más habituales en tres compañías diferentes y en tres momentos de la temporada deportiva. Tomando como referencia el desplazamiento de ida y vuelta entre Palma y Madrid, el informe evidencia que la propuesta de Fomento supondrá para los clubes de las Balears que se desplacen para disputar competiciones nacionales un incremento de más del 40 por ciento.

Según el informe, la mitad del precio del desplazamiento, sin bonificación de residencia, es de 231,76 euros. Con la bonificación actual del 50 por ciento el precio que se tendría que pagar por cada deportista se reduce a 115,88 ?. No obstante, la bonificación máxima prevista en el proyecto del Ministerio de Fomento para el mismo trayecto de ida y vuelta es de 71 ? y de esta manera el precio final a pagar por cada deportista sería de 160,76 ?. Según estos datos, cada viaje se encarecería de media en 44,88 ?.

Cal apuntar que, segons les dades de la Direcció General d'Esports i Joventut, durant l'any 2016 s'han realitzat 3.628 desplaçaments a la Península per part de 36 clubs a través de la convocatòria d'equips que competeixen a nivell estatal. Per altra banda, s'han realitzat 3.085 desplaçaments per part de 87 equips de les Illes Balears a través de la convocatòria de desplaçaments a la Península.

"Històricament el finançament per als desplaçaments dels clubs de les Illes Balears a la Península ha estat insuficient, i aquestes mesures agreugen encara més aquesta situació", critica la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu. Una queixa que també fa el director general d'Esports i Joventut, Carles Gonyalons. "És evident que aquestes mesures suposaran un impacte negatiu considerable sobre el teixit esportiu de les Illes Balears. Desgraciadament pareix que el Govern central no entén el fet insular", critica Gonyalons. Fa uns dies, el passat 21 de novembre la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, ja va fer arribar al ministre d'Educació, Cultura i Esports, Iñigo Méndez de Vigo, la seva preocupació en relació a la millora del finançament estatal dels desplaçaments a la Península i, sol·licitant-li una reunió, li exposava que les recents mesures que ha pres el Ministeri de Foment respecte del descompte de resident suposen un greu perjudici per als clubs i esportistes de les Illes Balears.