Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Un clàssic pel classicisme

Sense cap mena de dubte podem qualificar el violinista Giuliano Carmignola de clàssic. Les seves versions i enregistraments d´obres de Mozart i Vivaldi, quasi sempre al costat de l´Orquestra Barroca de Venècia, han esdevingut referents. Però també les gires al costat de Claudio Abbado i Eliahu Inbal formen part del seu bagatge musical.

Alumne del gran Henryk Szeryng a Ginebra, Carmignola fou professor de violí en el Conservatori de Venècia i concertino de l´orquestra de La Fenice, abans de convertir-se en un dels grans solistes actuals pel que fa al repertori del barroc i del classicisme.

Avui horabaixa i a l´Auditori de Palma (20 h), el músic italià es posarà al davant de la nostra Orquestra Simfònica en la doble qualitat de solista i director, per oferir un programa amb obres de Haydn i Mozart.

Del primer, el Concert per a violí i Orquestra número 1, una partitura que el compositor dedicà a Luigi Tomasini, el qual s´havia incorporat com a primer violí a l´Orquestra de la cort dels Esterházy que Haydn dirigia. De fet, a la partitura, Haydn detallà que aquest concert estava "fatto per il Luigi".

De Mozart dues composicions molt suggerents, alegres i atractives: El Concert per a violí núm. 1 K. 207, tan ple de missatges optimistes i positius i la Simfonia núm. 41 en do major K. 551, coneguda, sense cap explicació lògica, amb el sobrenom de Simfonia Júpiter. Es tracta de la darrera de les simfonies del compositor de Salzburg, que va estrenar el 1788, tres anys abans de morir.

Compartir el artículo

stats