Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Originals i versions

HI ha instruments musicals pels quals és rar trobar peces de música clàssica escrites especialment per ells, l´acordió en seria un exemple, tot i que enguany tendrem més d´una ocasió de comprovar com algunes obres pensades per aquest instrument tenen l´interès suficient per ser programades sovint.

És el cas del concert que avui horabaixa ens presenta Juventuts Musicals de Palma al Centre de Cultura de Sa Nostra (20h), amb la jove acordionista basca Lore Amenábar Larrañaga (vint i tres anys), guardonada, tant individualment com fent part de formacions de cambra, en prestigiosos concursos.

En el programa d´anit hi trobarem obres originals pensades per l´acordió com Vento de Jouni Kaipainen, un compositor finlandès que morí molt jove ara fa tres anys, Quatre diferències del basc Gabriel Erkoreka i Mephisto Maze de Veli Kujala. Però també versions d´obres escrites per a altres instruments com la gran Prière opus 20 de César Franck i la Chaconne en fa menor de Johann Pachelbel, totes dues per a orgue i que molts d´organistes inclouen en els seus recitals.

Així doncs, en el concert que recomanam trobarem tant partitures originals com versions. Una bona manera de comprovar en viu com sona aquest instrument més conegut en el camp de la música popular, però que també té un lloc dins la música culta. No debades Lore Amenábar Larrañaga ha actuat a molts d´indrets d´arreu d´Europa i ha participat en estrenes i enregistraments amb l´acordió com a figura central.

Compartir el artículo

stats