Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Dos amics de Bach

1Els amants de Bach hem d´escriure el nom de Felix Mendelssohn amb lletres d´or. El compositor romàntic fou un dels qui donaren a conèixer la música del mestre barroc i avalaren el seu talent. A partir de Mendelssohn, la música de Bach retornà al seu lloc privilegiat que ja mai no ha deixat.

2.- Fa uns dies, Krzysztof Penderecki, un dels compositors vius més importants i un director d´orquestra de renom, en una conversa al club d´aquest diari expressà el seu amor vers Bach. "Primer Bach, un espai en blanc i després tots els altres", afirmà. Quasi res.

3.- Doncs avui vespre, aquests dos bachians convençuts es retroben a l´Auditòrium de Palma (20h) a través de la nostra Simfònica.

I és que el binomi Penderecki/Mendelssohn protagonitzarà el sisè concert d´abonament de l´actual temporada. El músic polonès dirigirà una obra seva, el Concert per a violí número 2 i la Simfonia número 4 de l´alemany. Dues obres que també són conegudes amb qualificatiu, Concert Metamorphosen i Simfonia Italiana, respectivament.

D´una durada considerable que s´acosta als quaranta minuts (segons la versió), aquest concert ha esdevingut una de les obres més interpretades de Penderecki. Tant en directe com en enregistraments, alguns dels grans violinistes s´hi han acostat i el porten en el seu repertori. És el cas de la violinista Anne-Sophie Mutter, de qui és molt recomanable la versió en disc amb la London Symphony i el mateix Penderecki al davant.

Pel que fa a la Italiana de Mendelssohn, que rebé el qualificatiu degut a una clara atmosfera mediterrània, podem dir que a partir d´un molt alegre i vibrant primer moviment es passa a un segon amb aires napolitans, per seguir amb un minuet i acabar amb altres tonalitats i ritmes que ens porten novament al sud de la península italiana.

Compartir el artículo

stats