Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Prèvia

Dramatisme per a cordes a Bunyola

1La integral dels Quartets de corda de Dimitri Xostakòvitx és una de les més interessants escrites per a aquesta formació de cambra formada per dos violins, una viola i un violoncel. Després del grup de setze Quartets de Beethoven, que quasi bé sintetitzen el que seria el romanticisme, els quinze quartets, més un moviment aïllat, del compositor rus són també tot un resum de la música del seu temps: la primera meitat del segle XX.

En aquestes aportacions cambrístiques de Xostakòvitx hi trobam de tot: moments molt lírics, altres plens d´emocions i, en molts casos, dramatisme, un dramatisme que defineix la situació del compositor, ple de contradiccions, vivint en un entorn a vegades políticament hostil i d´altres sentimentalment seductor.

2.- Parlar del Brodsky Quartet és fer-ho d´un dels grups de cambra més interessants dels darrers quaranta anys. Creat el 1972 i liderat fins fa uns anys pel violinista i compositor Michael Thomas, el Brodsky va esdevenir un dels conjunts instrumentals més reconeguts del món. Els seus enregistraments i els seus concerts en directe foren un referent per a molts d´altres intèrprets. I no solament els de música clàssica; Elvis Costello, per exemple, els hi demanà col·laboració pel seu disc Juliet Letters, després d´haver assistit, en el Queen Elisabeth Hall de Londres, a la interpretació de la integral dels Quartets de Xostakòvitx.

3.- Doncs bé, si unim Michael Thomas i Xostakòvitx, segur que el que surt és, si més no, interessant. Així que el concert que avui horabaixa ens proposa el Festival de Música de Bunyola a la Casa de Cultura (18.30h) no pot defraudar. I és que una de les obres programades no és altra que el Quartet número 8 del compositor. Dramatisme, bell dramatisme, per tots els costats. Escrit a Dresde i imaginant el desastre de la destrucció de la ciutat durant la Segona Gran Guerra, l´autor no va poder compondre més que moviments plens de sentiment. Una joia, sens dubte, de la literatura musical del segle XX.

Compartir el artículo

stats