Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

És llegenda

D´experiència única, qualifiquen els organitzadors la proposta. I en part tenen raó, escoltar Grigory Sokolov, el pianista rus, ha de produir alguna sensació especial, vistes les crítiques que dels seus recitals han fet diaris de tot el món. Com "el més gran pianista viu" el qualificà la revista International Piano, considerada un punt de lectura obligada pel que fa a aquest instrument.

Sokolov, que començà tard la seva carrera internacional, ha treballat com a convidat amb les millors orquestres del món, tot i que des de fa uns anys planifica amb comptagotes les seves col·laboracions simfòniques, per dedicar-se, quasi en exclusiva, als recitals de piano sol.

Avui, Grigory Sokolov arriba a l´Auditori de Palma (21h) de la mà de l´European Pianofest, per oferir un programa Mozart/Beethoven. Del classicisme al primer romanticisme. I és que el solista de Sant Petersburg només ofereix allò que estima. No porta en repertori més que aquelles obres que aprecia especialment. És per això que difícilment es vol sotmetre a les lleis del mercat discogràfic, que li obligarien a enregistrar obres més per vendre que per gaudir. De Sokolov són rars els enregistraments en estudi, en podem trobar alguns, però pocs. Ara bé, és del tot recomanable el que edità Deutsche Gramopon, amb obres de Mozart, Chopin, Scriabin, Rameau i Bach, a partir del concert en viu fet a Salzburg, en una de les moltes vegades que hi ha participat, la darrera fa tres anys.

De Mozart, entre altres dues composicions, el solista interpretarà la Sonata K. 545, curiosament qualificada, sense motiu, com a Sonata Facile i que té un dels inicis musicals més coneguts de tota l´obra pianística de Mozart. De Beethoven es podran escoltar dues curioses sonates, la Sonata no. 27, Op. 90 i la Sonata no. 32, Op. 111. Curioses perquè es decanten del model Sonata que el compositor havia ajudat a consolidar. Dels quatre moviments habituals, aquestes només en tenen dos.

Compartir el artículo

stats