Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Popular ve de poble

Totes les Simfonies de Beethoven tenen alguna cosa que les fa atractives. Algunes no només contenen moments sublims sinó que totes elles ho...

Totes les Simfonies de Beethoven tenen alguna cosa que les fa atractives. Algunes no només contenen moments sublims sinó que totes elles ho són. És el cas de la Tercera, que segons el gran Furtwängler era l´obra que més gaudia dirigint. De fet són summament recomanables qualsevol de les seves versions que podem trobar en disc.

A més, però, la Tercera és molt popular. Totes ho són, però aquesta té un plus que la converteix en especial. És Heroica, de fet aquest és el sobrenom pel qual és coneguda, ja que és molt més llarga que les altres (si descartam la Novena) i a més fou pensada per elogiar els ideals de la Revolució francesa.

Dels quatre moviments habituals, el segon, una Marcia fúnebre en forma d´Adagio, ha estat àmpliament utilitzat en algunes grans cerimònies, com els funerals de Toscanini i Roosevelt i a l´acte després de la massacre terrorista de Munich durant les Olimpíades de 1972.

Avui horabaixa i com a quinzè concert de la temporada d´abonament, la Simfònica interpretarà a l´Auditòrium de Palma (20h) aquesta Simfonia a les ordres de Joji Hattori, en un programa que també inclou la Pavana de Fauré, una obra que marcà tendència entre els compositors impressionistes (Debussy i Ravel tenen composicions que recorden aquesta partitura) i els Chants d´Auvergne de Marie-Joseph Canteloube de Malaret, amb la cantant Kate Lindsey.

Aquests Chants d´Auvergne, són un grapat de cançons populars de la regió francesa del mateix nom, que foren arranjades per l´esmentat compositor i que constitueixen la seva obra més coneguda. Moltes de les grans dames de la lírica han inclòs en el seu repertori aquests Chants. Les versions de Frederica von Stade, Dawn Upshaw i Kiri Te Kanawa són molt recomanables.

Compartir el artículo

stats