Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Antiga primavera

Tal dia com avui de 1685, a Eisenach, amb la primavera, va néixer Johann S. Bach. No és doncs una coincidència el fet que, des de l´any 2013, molts d´indrets europeus celebrin, en data tan senyalada, el Dia Europeu de la Música Antiga. De fet la pàgina web earlymusicday.eu, que porta escrits de René Jacobs i William Christie, cita més de cent esdeveniments programats al llarg del dia d´avui. Mallorca s´afegeix a aquesta celebració musical a través d´un concert a l´Església de Sant Felip Neri de Palma (20h) amb The Archduke´s Consort, una formació que utilitza instruments de l´època (o còpies fidels) a més d´una manera de tocar que cerca el so original. Kepa Arteche, al violí, Xisco Aguiló a la viola de gamba, Guillermo Femenías a l´arxillaüt i a la guitarra barroca, acompanyaran la soprano Fiona Stuart-Wilson a través d´un programa que han titulat La Graciosa Armonìa i que inclou obres de compositors alemanys, italians i espanyols dels segles XVI i XVII, molts d´ells encara poc programats.

Entre els més coneguts, en el programa hi figuren els noms de Heinrich Schütz, amb la cançó O Jesu nomen dulce, Giovanni Girolamo Kapsberger, de qui s´oferirà la Toccata no 3 per a llaüt i algunes cançons dels seus Llibres di Villanelle i Giulio Caccini amb Amarilli mia bella del seu Primer llibre d´àries.

Pel que fa als autors i temes menys interpretats són destacables Die Liebesgluth verkehrt den Muth una cançó d´Adam Krieger, Jetztund kömpt die Nacht herbey de Johann Nauwach i que pertany al Libro primo di arie passegiate a una voce per cantar, e sonar nel chitarone, & altri simili istromenti, una de les Canzonie, Fantasie et Correnti del compositor de Conca Bartolomé Selma y Salaverde i Canta la cicaleta de Stefano Landi, un compositor que ha estat recuperat pel grup L´Arpegiatta a través del disc. També està programada l´ària Partenza. Mi parto nel partir de Giovanni Stefani, un músic que darrerament han rescatat l´escriptora Donna Leon i la cantant Cecilia Bartoli, a través d´un projecte conjunt que inclou un disc (Misión) i una novel·la d´intriga (Las Joyas del Paraíso).

Menorca també està inclosa dins l´agenda a través d´un concert de l´Aula de Música Antiga del Conservatori als Socors de Ciutadella (19.30h)

Compartir el artículo

stats