Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

De Bach mai no en tenim prou

Segueix el BachCycle que organitza BACHrroch Ensemble, amb un concert avui a l´església de Santa Tereseta del Terreno a Palma (20.30h) i que demà matí es repetirà a l´esgésia de Puig d´En Valls a Eivissa. En el programa, dues cantates per a veu solista de baríton (BWV 82 i BWV 158) i un concert per a oboè.

La Cantata BWV 82, que porta per títol Ich habe genug (En tenc prou) fou estrenada el febrer de 1727 a Leipzig, quan Bach feia només quatre anys que hi treballava com a Cantor de les dues esglésies de la ciutat, Sant Tomàs i Sant Nicolau. Es tracta d´una de les obres vocals més interpretades del músic alemany (en unes setmanes tendrem ocasió d´escoltar-la novament a Palma) per la seva bellesa i per la seva profunditat espiritual. De fet a Bach segurament també li agradava molt, ja que consta que la va proposar diverses vegades, cosa que no passava sovint en el seu temps en el qual es demanava innovació constant i les partitures per a església s´oferien un cop i poc més.

El baríton/baix i l´oboè són, sens dubte, els protagonistes de l´obra, tot i que l´acompanyament orquestral de violins, viola i continu és en tot moment rellevant.

La Cantata BWV 158, que porta per títol Der Friede sei mit dir (La pau sigui amb tu), més curta que l´anterior però no menys espiritual, fou escrita per Bach per la tercera festa de Pasqua a patir de fragments que ja havia composat abans. Es tracta d´una obra en la qual l´oboè també hi és present i no com acompanyant sinó que gairebé es posa al mateix nivell que el vocalista que, en ambdues cantates serà el baríton txec Tomás Král.

Entremig de les dues propostes religioses, en el concert d´anit Javier Arnal interpretarà la part solista del Concert per a oboè BWV 1053R, que és una transposició del Concert per a clave i cordes BWV 1053.

Compartir el artículo

stats