Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Ballem un bolero

Dos de los bailarines del Ballet de France.

Per Maurice Ravel, la seva obra Bolero no era més que un exercici d'instrumentació per tal d'investigar com les diferents parts de l'orquestra poden enllaçar-se a través d'un tema comú, repetitiu i recurrent, sempre amb una base rítmica de la percussió.

Ara bé, aquesta obra ha esdevingut la més coneguda i interpretada del músic francès, un dels grans orquestradors del segle passat (seva és la versió orquestral de Quadres per a una exposició de Mussorsky, escrita per a piano sol). Tant és la popularitat del Bolero que fins fa uns anys era l'obra francesa que més drets d'autor recaptava en tot el món. Poca broma.

I com podem relacionar aquesta obra popular i innovadora amb el Rèquiem de Mozart, una obra que li segueix les petjades pel que fa al nombre d'interpretacions? Fàcil, a través del ballet. I és que anit l'Auditòrium de Palma (21h), presenta coreografies creades a partir d'aquestes dues partitures emblemàtiques, amb l'aval dels Ballets de France, una companyia que tot i ser relativament nova (té quatre anys), ha assolit un alt nivell sobretot per fusionar molt bé el repertori clàssic amb el contemporani.

Parlant de clàssic i contemporani, quin dels dos qualificatius podem aplicar a La Consagració de la Primavera de Stravinskyi, una altra de les obres que anit es versionaran a l'espectacle que comentam? Es tracta d'una peça innovadora o tradicional?

Sens dubte La Consagració avui ja no assusta ningú, ben al contrari, ha esdevingut obra de repertori habitual i és peça obligada per tot coreògraf, si més no un cop a la vida. Lluny queden aquelles crítiques al voltant del seu estrena fa poc més de cent anys a París.

Mozart, Ravel, Stravinsky. Per completar l'espectacle hi manca algun nom que el converteixi en transgressor i aquest és el d'Edith Piaf. Sí, la cantant francesa posarà el so a una coreografia que uneix la seva veu amb la música de Paganini.

Compartir el artículo

stats