Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nessum Dorma

Com un ocell en un fil

Com un ocell en un fil

Des del meu estudi, per una finestra que mira cap al nord, puc veure una part de la Serra central, la que va des del puig del Castell d'Alaró a Valldemossa i, entremig, la Serra d'Alfàbia, el coll de Sóller i el puig d'es Teix, ara blanc per la neu que va caure només fa quatre dies. M'agrada veure la muntanya amb la neu que arriba fins als faldars. Observar-la avui en què la neu la cobreix, em fa pensar en les diverses ocasions que l'he trescada a peu, en els amics que m'hi acompanyaren i en el món que tanca, misteriós, en perfecte equilibri entre la naturalesa i la mà de l'home: els miradors, les cabanes de carboners, els rotlles de sitja, els forns de calç, el camí de l'Arxiduc, les fonts -la font de la Serp, la font dels Polls, la font de na Rupit-, les cases de neu, les marjades, els porxos dels nevaters, les canaletes... I el pla de les aritges, com un desert. Un món desaparegut del qual podem veure les restes que queden espargides per les valls, entre el pedreny, entre boscos d'alzines, pels oliverars i les pinedes..

Quan està nevat, des de ca nostra el veiem més a prop, el Teix, com si haguéssim de tocar-lo amb la mà, massís, imponent com un déu. Fa molts d'anys, en una època en què vaig viure a Sóller i hi exercia la professió de mestre, sentia contar que l'aigua de la font d'es Teix posseeix una rara virtut: si en beus a bastament, destrueix les pedres dels ronyons i les esmica. Qui pateix de pedres o d'arenes, acut a cercar aigua d'aquella font, perquè és bo tenir-ne sempre a mà, com qui té una medicina per necessari. Aquests dies, després de la nevada, "l'esquerpa cadena de puigs gegantins" té un altre aspecte i sembla més jove. Però el fred és més intens i ens arriba amb una certa fúria. He de dir que quan el fred esdevé furiós fa la impressió que vol mossegar-te. No sabeu què és una mossegada de fred? El fred que aquests dies ens arriba d'es Teix mossega i és com si fos un ca que et mossega, perquè el fred té queixals, i claus, i les dents llargues.

Podria recontar-vos els records del fred que guard en la memòria i com és de diferent cada fred. Vull dir que cada fred té una manera distinta de mossegar. He sentit els claus de les fredors d'Àvila, acerats i punyents -no és estrany que sigui una ciutat propícia a la santedat-, he sentit la mossegada del fred de París, però el Sena n'alleugereix la percepció, el fred d'una matinada a Madrid, el fred de Berlín a l'avinguda dels til·lers, el fred de la ciutat de Bremen, el fred de Leipzig, el fred de Venècia, el fred de Nova York. Era el mes de febrer i féu una nevada imponent. Aquell fred era molt més que la mossegada d'un ca. Sorties de l'hotel i era com si et pegassin dues bufetades a la cara. Ens asseguérem al River Café, a l'altra banda del pont de Brooklyn, i veiérem Manhattan quasi blanc, com ara veig el Teix des de la finestra del meu estudi.

Sobre un cable telefònic que passa molt a prop ha vingut a posar-se un ocell solitari. Aplega les ales, remou el cap i s'estufa, ni que es disposàs a romandre enfilat en el fil i escoltar les converses que naveguen a l'interior del cable. O potser està decidit a alçar el vol i, malgrat el fred i l'amenaça del temps, fugir cel enllà cap a les grisors blanques d'es Teix. M'ha mirat atent i jo també l'he mirat. Llavors he recordat els versos d'una cançó de Leonard Cohen . Em fascinen, aquests versos: "Com un ocell enfilat en un fil, / com un borratxo a la missa del gall, / jo he tractat, a la meva manera, d'esser lliure". Però sé que no és fàcil tractar d'esser lliure i de fer-ho a la teva manera, com un ocell enfilat en un fil, com un borratxo a la missa del gall, com un boig que s'extasia amb la blancor càlida de la neu.

Compartir el artículo

stats