Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Les 'vespres' avui vespre

Claudio Monteverdi es trobava a la cort de Màntua el 1610, quan a Venècia es publicà la primera edició de la partitura de Vespro della Beata Vergine, que ell havia escrit feia uns mesos. Això passà tres anys abans que la ciutat dels canals esdevingués lloc de feina del compositor pel fet d'haver estat nomenat mestre de cor i director de la catedral de Sant Marc i mestre de música de la Sereníssima República.

Així que Venècia, la ciutat-estat, és doblement important dins la vida de Monteverdi. Primer perquè és el lloc on edità una de les seves obres més importants i segon per haver-lo acollit com a l'amo de totes les músiques.

Sens dubte les Vespres monteverdianes formen el compendi de música religiosa més important, compost abans de Johann Sebastian Bach i marquen un abans i un després dins tota l'obra del músic italià.

Monteverdi sense les Vespres continuaria sent un personatge importantíssim dins la història de la música. Ocuparia un bon lloc, naturalment. Les seves aportacions a la música escènica són del tot transcendents. La favola d'Orfeo, a l'entorn del canvi de segle (del XVI al XVII) és considerat el primer títol que marca les bases de la història de l'òpera (quasi res!) i Il ritorno d'Ulise in Patria i l'Incoronazzione di Poppea la seva consolidació.

Ara bé, les Vespro della Beata Vergine converteixen Monteverdi en alguna cosa més, el posen en un lloc encara més destacat.

Per construir aquest retaule en honor a la Verge, Monteverdi utilitza textos diversos, que provenen majoritàriament de l'Antic Testament com el Llibre dels Salms, el Càntic dels Càntics o del Llibre d'Isaïes. Amb ells edifica una obra estructurada a base de fragments corals, altres més solistes, diàlegs entre les veus... que la converteixen en una obra única, més enllà del seu temps i de la seva.

Era d'esperar que, coneixent la trajectòria del grup liderat per Carles Ponsetí i el seu interès per la Música del Renaixement i Barroc algun dia ens trobaríem amb aquesta proposta. El dia ha arribat. Avui vespre, el pati del Castell de Bellver (21.30h) acollirà la versió que Studium Aureum/ La Caravaggia ha preparat d'aquestes Vespres de Monteverdi, una vetllada, la recaptació de la qual anirà destinada a l'Associació Amics de Tilloli.

Compartir el artículo

stats