Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Les prèvies

Dansau, dansau, beneïts

Tota una setmana dedicada a la dansa! Magnífic. És una conseqüència de l´interès que des de fa anys tenen els aficionats vers els espectacles de ball. Basta veure com s´omplen les sales cada vegada que es presenta una proposta d´aquest tipus.

Tota una setmana dedicada a la dansa! Necessari. Sí, a part dels grans esdeveniments puntuals que ens arriben de fora o que produeixen les companyies estables d´aquí (cada vegada més nombrosos els esdeveniments i les companyies estables), a part de totes aquestes iniciatives, reunir en uns dies, en una setmana (és un dir, ja que el cicle suma més de set dies) diferents espectacles fa afició. Els festivals, els cicles, les jornades... el que tenen de bo és que creen interès, el condueixen, el canalitzen. Algú pot pensar que tantes propostes en tan poc temps pot saturar, però no és així, sinó que incentiva i permet comparar.

Tota una setmana dedicada a la dansa! Diversitat. És una de les missions que tenen els cicles, oferir varietat.

Avui (realment fou dimarts amb un preludi a la plaça de Santa Eulàlia) comença l´esperat programa Palma amb la dansa 2016, que reunirà onze espectacles "de dansa contemporània a diversos llocs de la ciutat, tant teatres com espais no convencionals", segons figura en la nota que ens envien els organitzadors. Onze formes de veure i entendre el que vol dir dansar. Cada un dels espectacles, cada una de les companyies entén el ball de diferents maneres. Posem dos exemples, el del Circ Bover (avui al Teatre Xesc Forteza) per qui la dansa té quelcom d´acrobàcia, i la companyia Malpelo (dimarts dia 3 també al Xesc Forteza) per qui la dansa és un espectacle d´art total. Mentre que el Circ Bover presenta Vincles, un espectacle creat entorn de les canyes de bambú, Malpelo proposa El cinquè hivern, amb textos d´Erri de Luca, treball vocal d´Alia Sellami i la col·laboració del músic difícilment classificable El Niño de Elche.

Més de 280 concerts

Enguany fa quaranta anys que es presentà la primera Setmana de Música de Felanitx. Alguns ja hi érem i ho vàrem viure de prop.

Han passat quatre dècades i més de tres-cents concerts des d´aquella iniciativa que, pels promotors (Llorenç Siquier i Jaume Estelrich entre d´altres), naixia per tres motius: Per crear un cicle musical estable a Felanitx, possibilitar l´arribada d´artistes de renom i donar la possibilitat als joves intèrprets locals. Tres elements que amb més o menys mesura s´han mantingut durant quatre dècades.

Com sempre passa, els inicis costaren. S´havia de dotar a poble de certa infraestructura, pensem, per exemple que no hi havia piano de coa. Però malgrat tot, les ganes i l´ímpetu que hi posaren els iniciadors aconseguiren les tres coses, l´Ajuntament hi va prendre part, solistes d´altres llocs vingueren, cobrant molt per sota dels seus honoraris i els músics felanitxers comprovaren com el públic els animava a actuar.

La Setmana de Música de Felanitx ha sobreviscut quaranta anys, està més que consolidada i des dels seus inicis ha tengut el suport popular. Ha estat esperada i valorada pels aficionats. Aquells aficionats que han pogut escoltar en viu grans noms de la música internacional a la vegada que han donat el suport a les promeses nostres.

Anit comença l´edició número quaranta de la Setmana de Música de Felanitx. I ho fa amb un concert del Mallorca Gay Men´s Chorus i el seu programa Al desnudo (21.30h a l´Auditori Municipal). Seguiran en dies propers altres convocatòries eminentment vocals, ja que la temàtica d´enguany del cicle és la veu. Especial veus és el títol que el Centre Cultural, organitzador del festival, ha donat a aquesta proposta d´enguany i que omplirà Felanitx de bona música.

Compartir el artículo

stats